Inditex’ arbeidstakere er åpenbart stolte over arbeidsplassen sin. De fleste av dem ønsker imidlertid hverken å bli navngitt eller avbildet, regelen er at det er fellesskapet og bedriften som helhet som skal stå i fokus, ikke enkeltpersoner.
– Her er alt lagarbeid, understreker kommunikasjonsrådgiveren som viser meg rundt.
–Til og med señor Ortega deler skrivebord med sekretæren sin, legger hun til.
Med señor Ortega menes Amancio Ortega. Mannen som startet Inditex i 1963 er fremdeles majoritetseier, selv om han er i ferd med å gi over styringen til sin datter, Marta. Ved siden av å ha ledet Inditex til den globale bedriften den er i dag, er Ortega kjent i hele Spania for sitt veldedige arbeid.
Han har nemlig en egen stiftelse som blant annet har donert toppmoderne kreftbehandlingsmaskiner til sykehus i hele Spania. Det dreier seg om den største private donasjonen til det offentlige spanske helsevesnet noensinne.
De ansattes beundring for Ortega nærmer seg en tilbedelse.
Delia Rey er et godt eksempel. Den karismatiske damen jobber i en av de interne produksjonssentrene i Arteixo-anlegget. Hun har vært ansatt i Inditex i hele 49 år, og skal snart gå av med pensjon. Kanskje derfor går hun med på å bli tatt bilde av og sitert med navn. Hun sier at hun kommer til å savne arbeidsplassen.
– Jeg elsker denne bedriften, smiler Rey.
Hele fem timer tar det å besøke hele komplekset, fra der klærne designes og sys, via de enorme lagerhusene der de pakkes og sendes ut til butikkene, til den egne internettavdelingen. Her er fotografene travelt opptatt med å ta bilder av modellene som snart skal smile mot oss fra mobilskjermen, via Zaras netthandelsapp. Derfra går det videre til testbutikker, der interiørdesignere bestemmer hvordan all verdens motebutikker skal se ut.