Økonomiske bekymringer er noe som rammer stadig flere i samfunnet. Ifølge Levekårsundersøkelsen fra 2021 tilhører 21,2 prosent av befolkningen en husholdning som ikke kan klare en uforutsett utgift, og siden den gang har prisnivået på lån, drivstoff, mat og strøm økt betraktelig. En rapport fra SIFO fra august 2022 viser at andelen økonomisk trygge hushold falt til i underkant av 50 prosent, for første gang siden SIFO begynte å måle økonomisk trygghet.
– Samfunnsviternes standpunkt er at ingen skal leve under fattigdomsgrensa. Den er så lav at det er helt utrolig at noen kan leve på, for ikke å snakke om under, denne grensa i Norge, sier Østreng engasjert. Hun mener derfor at garantipensjonen må være på et nivå som det går an å leve av, og som bygger på selve formålet med alderspensjonen, nemlig å sikre den enkelte en rimelig inntekt i alderdommen. For hvis vi ønsker å stimulere til arbeid, er ikke fattigdom veien å gå, påpeker hun:
– Det er ikke noe belegg for at dyp nød og fattigdom stimulerer til arbeid. Tvert imot, så er det godt forskningsmessig bevist at fattigdom beslaglegger alle ressurser hos mennesker.
Minstepensjon, eller garantipensjon, er den minste ytelsen du kan forvente å få fra folketrygden som pensjonist. Er du født i 1962 eller tidligere, kalles ytelsen minstepensjon, og er du født i 1963 eller senere, kalles det garantipensjon.
Pensjonsutvalget anbefaler imidlertid ikke å heve garantipensjonen over fattigdomsgrensa. I stedet henviser de til andre ordninger, som for eksempel bostøtte, som tar hensyn til variasjonen i økonomiske behov. I takt med at pensjonsalderen økes, vil det også komme økte utgifter til ordninger som dagpenger, uføretrygd, arbeidsavklaringspenger og sykepenger.
Skogen Lund forklarer at Pensjonsutvalget har prioritert å foreslå en bedre regulering av garantipensjonen framover, framfor å øke minstenivåene nå:
– Dette må ses i sammenheng med at nesten alle som vil motta garantipensjon, vil ha en samlet pensjon som er høyere enn garantipensjonsnivået, fordi garantipensjonen bare avkortes gradvis mot opptjent inntektspensjon. Økt garantipensjon er derfor en lite målrettet og kostbar måte å forebygge fattigdom blant eldre på. Selv om mange aleneboende minstepensjonister har vedvarende lavinntekt, er andelen som svarer at de har økonomiske problemer lavere i aldersgruppen 67+ enn i yngre grupper, sier hun.