Kan man påvirke egen pensjon?
-Når det gjelder alderspensjon fra NAV, er det begrenset hva man kan påvirke utover det å jobbe lengst mulig. Noe annet er det med alderspensjonsordningen gjennom jobben, særlig for de i privat sektor, forteller hun.
Videre forteller hun at i privat sektor er de aller fleste omfattet av en innskuddsordning. I dette ligger at innbetalingen fra arbeidsgiver er kjent, pensjonen ukjent. Dette fordi pensjonens størrelse avhenger både av innbetalt innskudd og tilført avkastning. Hvor mye man får i årlig pensjon avhenger dessuten av hvor mange år man velger å fordele utbetalingen over. Hovedregelen er 10 års utbetaling, minst til fylte 77 år. Velger man utbetaling fra fylte 62 år, vil altså hovedregelen være at en utbetaling over 15 år. Utbetalingstiden kan likevel settes kortere dersom opparbeidet kapital er mindre enn at årlig pensjon utgjør ca 20 prosent av folketrygdens grunnbeløp.
– Man kan gjerne tenke på en innskuddsordning som en investeringskonto der pengene er låst til tidligst 62 år. For pensjonens størrelse er altså både innbetalingen (innskuddene) og avkastningen viktig. Jo yngre man er, desto viktigere er avkastningen grunnet renters- rente- effekten. Med innføring av Egen pensjonskonto kan alle som er omfattet av en innskuddsordning selv fritt velge både hos hvem og hvordan midlene skal plasseres. Alle bør foreta et aktivt valg, sier Plahte.
Du kan altså påvirke egen pensjon ved å ta et aktivt valg. Men om du er organisert så kan det også endre utfallet av alderspensjonen din.
– Er man organisert, kan det være fornuftig å se på hvilke betingelser fagforeningen har fremforhandlet på vegne av medlemmene sine og sammenligne disse med alternativene. Mange vil nok oppleve at kostnadene arbeidsgiver har fremforhandlet er høyere enn det man kan få gjennom fagforeningen sin, påpeker Plahte.
Plahte har tips til hva unge personer bør tenke på når det kommer til pensjon. Utforutsette hendelser kan inntreffe.
-Den yngre generasjonen bør huske på at pensjon er mer enn alderspensjon. Selv om man kan planlegge i forhold til alderspensjon langt opp og frem i tid, er det viktig å ta høyde for det uforutsette. Skulle man bli langtidssyk eller falle fra er det greit å vite at man har et økonomisk sikkerhetsnett for seg og/eller sine, sier Plahte.