Når sentrale forhandlinger om hovedtariffavtalene starter, settes det alltid en frist for når forhandlingspartene skal komme til enighet. Det er for å sette press på partene, og som regel praktiseres utløpstiden ved midnatt.
-Om partene ikke blir enige, er forhandlingsbrudd og mekling det neste steget. Det er alltid spennende å se hva man kan bli enige om innen fristen. Ulempen ved å ikke bli enig er at det øker faren for streik, sier Birkenhagen.
Birkenhagen legger til at dersom man tror det vil finnes en løsning, så vil man fortsette å forhandle på overtid. En streik har også en ikke ubetydelig økonomisk kostnadsside som må tas i betraktning når et resultat skal vurderes, utover det økonomiske og det materielle kravet.
Er det fordel å være fagorganisert?
-Definitivt. Å være fagorganisert er å ta et standpunkt for det organiserte arbeidslivet. Det er fordelaktig for den enkelte, for arbeidsgiver, for arbeidslivet og samfunnet som helhet. Jo flere som er organisert, jo mer kan man sikre likebehandling, medbestemmelse, lønnsregulering og gode vilkår for ansatte. Det bidrar til enda bedre tilbud av produkter og tjenester. I tillegg til også andre aspekter ved å tilhøre en arbeidstakerforening, sier Birkenhagen.
Birkenhagen legger til at det å være fagorganisert innebærer at man er omfattet av virksomhetens tariffavtale for lønnsfastsetting der dette foreligger. Som uorganisert står man uten representasjon, i form av en tillitsvalgt.
Hvem er det som forhandler i de sentrale og lokale lønnsoppgjørene?
-Samfunnsviterne er en del av sammenslutningen Akademikerne, og ivaretar de fleste sentrale avtaleforhold gjennom dette samarbeidet. Men i den enkelte virksomhet som er omfattet av en tariffavtaler er det de tillitsvalgte som gjennomfører lønnsforhandlingene på vegne av medlemmene, fortsetter Birkenhagen.
Hva er best av lokale og sentrale forhandlinger?
-Lokale forhandlinger er best, i den forstand at de lokale parter vet best hvor skoen trykker. Tillitsvalgte lokalt har innsikt i blant annet hvilken innsats som er lagt ned i virksomheten, verdiskapning som har skjedd og bedriftens tåleevnen for lønnsvekst, sier Birkenhagen.