I nyhetssaken arbeidstrender i Venezia ble vi kjent med flere som hadde reist til Venezia for å bo og jobbe – på fjernkontor. Kanskje kan dette hindre at turistbyer blir til spøkelsesbyer? Men kan det også ha overføringsverdi til utkantstrøk i Norge for å opprettholde bosettingen?
Hjemmekontor har for alvor fått fotfeste i arbeidslivet, og nyere studier har gitt oss mer kunnskap om hva hjemmekontor gjør med likestillingen og arbeidsdelingen i hjemmet.
Tendens var som mange andre også opptatt av vårens lønnsforhandlinger. I nyhetssaken: Står frontfaget for fall, tok vi for oss hva frontfaget har betydd for norske lønnsoppgjør, men også om modellen nå er i endring.
Den andre store arbeidslivstrenden Tendens har belyst, er mangelen på arbeidskraft i mange bransjer, og hvordan vi må tenke nytt om vi skal sikre nok arbeidskraft i fremtiden. Et viktig spørsmål i den forbindelse er om seniorene kan bidra til å løse arbeidskraftsunderskuddet i fremtiden.
Vi må uansett la de som ønsker å jobbe, og som vi sårt trenger, få lov til å jobbe og bruke kompetansen sin. Dette gjelder ikke minst de med funksjonsnedsettelser – som journalist Linn Merete Rognø belyste så fint i saken: Det er et stort samfunnsproblem at Norge ikke klarer å bruke kompetansen sin.
I året som har gått har vi også sett på hva fremtidens arbeidstakere tenker om arbeidslivet – de unge som er helt i starten av sin karriere. Quiet Quitting, er et fenomen mange unge i dag kjenner seg igjen i, og noe vi kanskje bør ta på alvor?
Quiet quitting er heldigvis ikke den eneste måten å møte det moderne arbeidslivet på, det er også mulig å trives, slik det beskrives i saken «Slik lærer du å elske jobben du hater. For nettopp trivsel er viktig om vi ønsker at folk skal stå lenge i arbeid, men også for at folk skal velge yrker vi trenger i fremtiden.
Tendens håper du som leser også er med oss videre inn i 2024. Da kan vi love flere gode artikler om fremtidens arbeidsliv og andre spennende temaer.