Tiden vi har foran oss vil uten tvil kreve mye av oss som samfunn. Vi står overfor store behov på flere områder samtidig, og alt dette fører til økt etterspørsel etter arbeidskraft og kompetanse. Eldrebølgen vil kreve mye arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren i fremtiden, samtidig vil det grønne skiftet påvirke hele bredden av arbeidslivet. Det er en ganske krevende problemstilling, medgir Skule.
– Det er mange som må innstille seg på å lære seg nye ting, og gjøre oppgavene på nye måter fremover. I byggebransjen trenger vi mer sirkulære forretningsmodeller, der vi lærer å bruke materialer om igjen. I finanssektoren trenger vi kompetanse på grønne investeringer, og juridisk spisskompetanse trengs for å håndtere EU-reguleringer på feltet. Vi trenger IKT-spesialister i de aller fleste sektorer, og allerede nå ser vi en knapphet på ingeniører og fagarbeidere innenfor energisektoren. For mens vi skal etablere nye, grønne energinæringer, er det fremdeles høy aktivitet i olje- og gassnæringen. Her trenger vi mye av den samme kompetansen – samtidig.
De fleste land i Europa har de samme utfordringene som oss, noen også i enda større grad. Selv om det i noen bransjer fremdeles kan være aktuelt å rekruttere fra det felles europeiske arbeidsmarkedet, er det derfor ikke like enkelt lenger.
– Vi må ta i bruk den kompetansen og arbeidskraften vi har, og sørge for at løsningene for etter- og videreutdanning er tilpasset de mange behovene vi ser, både nå og i tiden som kommer, mener Skule.
Dette gjelder også for bedrifter, påpeker forsker Ingelsrud ved OsloMet.
– Mange virksomheter vil ha behov for å legge om driften og gjøre store endringer i årene som kommer. Da bør de allerede nå tenke på hvordan de kan videreutvikle den kompetansen de har, slik at den passer inn i den nye hverdagen, sier Ingelsrud.
– Ingen vet med sikkerhet hvordan fremtiden vil bli, men det er en klar utfordring at andelen som er interessert i å delta i etter- og videreutdanning er så lav. For å klare de store omstillingsprosessene som vi skal gjennom fremover, må vi øke interessen og tilgjengeligheten for kompetanseheving. Som storsamfunn bør vi være forutseende nok til å ta ansvar og være i forkant av utvikling som er på vei, avslutter forskeren.