fbpx
Nyheter

Én ting trumfer penger og status

Oda Hjellum (16) vet ikke helt hva hun vil jobbe som i fremtiden. Men at høy lønn ikke kommer til å være det viktigste kriteriet når karrierevalget må tas, er hun skråsikker på.

Oda Hjellum (16) går VG1 studiespesialiserende ved Metis Videregående skole i Bergen. Selv om det er en stund til hun skal ut i arbeidslivet på heltid, er jobb noe hun jevnlig reflekterer rundt.

Det er mange ting å vurdere og ta hensyn til når det gjelder utdanning og karriere. Men selv om det kan være vanskelig å velge retning, er det likevel én ting hun allerede har klart for seg.

–  Jeg trenger ikke en jobb der jeg får veldig høy lønn, bare nok lønn til å kunne kose meg innimellom, sier hun.

Oda Hjellum

NOK ER GODT NOK: – Jeg trenger ikke en jobb der jeg får veldig høy lønn, bare nok lønn til å kunne kose meg innimellom, sier Oda Hjellum (16) elev ved Metis Videregående skole. Foto: privat

Vektlegger trygghet og interesse

Det viser seg at svært mange ungdommer i Norge tenker det samme som Oda.

– Unge i dag er mer opptatt av trygge rammer og en jobb som interesserer dem, enn av penger og status, sier Anne Mette Ødegård, seniorforsker hos FAFO.

Konklusjonen kommer fra Fagforbundets siste Ungbarometer, en representativ undersøkelse blant norsk ungdom mellom 16-25 år.

Tendensen var den samme ved forrige undersøkelse i 2017:

Høy lønn og status spiller en mindre rolle for dagens ungdom ved valg av jobb. Det viktigste er å få en jobb som sammenfaller med egne interesser.

Det er naturligvis ikke alle 16-åringer som vet nøyaktig hva de vil bli «når de blir store», og flere som gjør som Oda – velger studiespesialiserende på videregående, for å holde mulighetene mer åpne.

– Jeg vil i alle fall velge en jobb som jeg kommer til å ha det bra med og trives i. Det er viktig, fordi jeg skal jo bruke mye tid på jobb gjennom livet, sier 16-åringen.

Anne Ødegård

TRADISJONELT: Flest jenter velger fremdeles utdanning som går i retning helse- og sosialfag, guttene velger bygg og elektro, viser Fafo-undersøkelsen. – Det tar med andre ord veldig lang tid før vi får et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked, sier Anne Mette Ødegård, seniorforsker hos Fafo. Foto: Fafo

I foreldrenes fotspor

Selv om Ungbarometeret viser en tydelig tendens, er det også unge som vektlegger høy lønn ved valg av utdanning og karriere.

En av dem er Odas medelev på Metis, Thomas Jørgenvik (17), som går i VG2 studiespesialiserende:

– Lønn er jo byggesteinen til alt man gjør i livet. Jo mer og høyere utdanning man tar, jo bedre jobb får man ofte, og jo bedre jobb, jo høyere lønn. En jobb man får god lønn i, er veldig viktig for mange, meg selv inkludert, sier Thomas.

17-åringen har alltid hatt klart for seg hva han vil studere, forteller han. Enten juss på Universitetet i Bergen, eller økonomi på Handelshøyskolen.

Det er foreldrene som er Thomas´ fremste inspiratorer:

– Min mor er jurist, så jeg har fått mye input fra henne, og jeg synes det virker interessant. Min far er økonom, så jeg har fått med meg en del informasjon om det fagfeltet også, sier han.

Thomas har egentlig aldri tenkt på hva han ikke kunne ha jobbet som.

– Men kanskje butikkyrket hadde vært feil for meg. Jeg tror det er vanskelig å bygge karriere ved å jobbe i butikk. Og jeg vil ha muligheten til å bygge karriere og arbeide meg oppover, sier han.

Thomas Jørgenvik

JAKTER KARRIERE: Thomas Jørgensen (17), elev ved Metis videregående skole, tror at det er vanskelig å bygge karriere ved å jobbe i butikk. – Jeg vil ha muligheten til å bygge karriere og arbeide meg oppover, sier han. Foto: privat

Vil jobbe med mennesker

Oda, på sin side, vil ikke gå samme vei som faren sin, som er lastebilsjåfør.

– Jeg hadde ikke orket å være innesperret i et lite rom hele tiden! Det samme tenker jeg om en kontorjobb, sier hun og smiler.

16-åringen har mange ulike interessefelt, men felles for dem alle, er at de handler om helse og omsorg:

– Jeg vil jobbe med mennesker, og hjelpe mennesker, sier hun.

På fritiden, er hun ofte fotballdommer, og merker hvor gøy hun synes det er å veilede barn, lære dem om rett og galt, og hvilke konsekvenser det kan få om man bryter loven.

– Sånn sett kunne det vært spennende å jobbe som politi, legger Oda til.

Helse og ernæring er også noe 16-åringen brenner for.

– Det hadde gitt meg mye å kunne hjelpe mennesker med å endre livsstil. Eller som fysioterapeut å bistå skadde personer tilbake i hverdagen igjen, sier Oda videre.

Det virker spennende å jobbe som sykepleier, synes hun. Men det kan bli tungt i lengden, tror hun.

– Sykepleieres betingelser er veldig kjipe, mange jobber mye nattevakter med ekstremt dårlig lønning i forhold til arbeidet – og jeg tror at det gjør at sykepleiere sliter seg helt ut, mener Oda.

Tradisjonell kjønnsfordeling

Ifølge Ungbarometeret er det fremdeles flest jenter som velger utdanning som går i retning helse- og sosialfag. De fleste guttene velger bygg og elektro.

Det er nedslående at ungdom velger så tradisjonelt, mener Ødegård.

– Det tar med andre ord veldig lang tid før vi får et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked, sier hun.

Hva slags arbeidsliv ser Thomas og Oda for seg i fremtiden?

– Håpet er at jeg har klart å bygge meg oppover i jobben. Man får ikke alltid den beste stillingen og jobben med én gang, men det motiverer meg til å legge ned ekstra arbeid, svarer Thomas.

Det er også fint å kunne balansere jobb og fritid på en god måte, vedgår han.

– En fleksibel jobb der man kan styre sin egen hverdag, gjør nok livet enklere, generelt, legger 17-åringen til.

– Jeg håper at jeg har forutsigbarhet og trygghet i jobben min, og en jobb som passer med familieliv, med nok lønn til at jeg kan forsørge familien min, svarer Oda.

Kanskje er hun fysioterapeut, lærer eller politi?

–Da vil jeg i så fall ha mye fritid til barna mine, sier hun.

Faktaboks: Hva er viktig for de unges yrkesvalg i dag?

  • En jobb som passer til interessene og muligheter for fast jobb er de to viktigste faktorene for valg av yrke.
  • Høy lønn og status er mindre viktig for valg av yrke. Det er samme tendens som for fire år siden.
  • Ungdommen velger tradisjonelt: 51 prosent av kvinnene med yrkesutdanning i vårt utvalg har tatt helse- og sosialfag. Blant mennene er det 43 prosent med elektrofag og 39 prosent som har tatt teknikk og industriell produksjon.
  • Kvinner er i større grad enn menn opptatt av å gjøre en jobb som er viktig for samfunnet. De er også mindre opptatt av lønn og status enn mennene.

KILDE: Fagforbundets Ung-barometer 2021