Strøm skal nå ut på arbeidsmarkedet etter 16 år i samme institusjon. Han er forberedt på at det kan bli tøft.
– Arbeidsmarkedet har nok endret seg, unge arbeidstakere skifter jobb ganske ofte, men mellom akademia, forskningsinstitusjoner og offentlige instanser har det vært relativt lite mobilitet, sier Strøm.
Strøm forteller at den siste tiden i Forskningsrådet var preget av stor usikkerhet, ikke minst fordi det ble kuttet i antall ansatte, men det var ingen tilsvarende kutt i arbeidsmengden.
– 80 til 100 stillinger skjæres bort, men midlene som skal forvaltes, er de samme. Ledelsen må derfor gi klare signaler om hva som skal prioriteres, understreker han.
Strøm legger til at det å måtte prioritere hardere også kan være en sunn øvelse for Forskningsrådet, selv om det er problemfylt for dem som står midt i det.
– Man kan kanskje få inntrykk av at det finnes mye midler på nær sagt alle forskningsområder selv om Norge egentlig investerer mindre i forskning enn land det er naturlig å sammenligne oss med, sier han.
Strøm jobbet som spesialrådgiver i Internasjonal avdeling, og forteller at størrelsen på EU-midler innen forskning og innovasjon har økt mer enn de nasjonale midlene Forskningsrådet har forvaltet de siste årene. Likevel er Strøm redd for at blant annet internasjonalt samarbeid kan bli skadelidende når færre ansatte må håndtere samme arbeidsmengde.
Strøm er også opptatt av at for å løse globale utfordringer og sikre den nødvendige omstillingen i samfunnet, trengs sektorovergripende samarbeid på tvers av fagdisipliner.
– Selv om pengene til selve forskningen er reddet for nå, må vi anta at Norge i fremtiden vil bli nødt til å prioritere hardere. Da er det grunn til å tro at satsingene blir på de områdene der vi har naturgitte forutsetninger, som hav- og energiforskning. Om dette skjer er det viktig å få frem den viktige rollen til de samfunnsvitenskapelige og humanistiske disiplinene både nasjonalt og internasjonalt, sier Strøm.