Nesseth mener at det er viktig å hegne om det sterke juridiske vernet som gravide har i arbeidslivet. Samtidig erfarer hun at dette er et vanskelig og sensitivt tema for både arbeidsgiver og den gravide arbeidssøkeren.
– Det er ulovlig å la graviditet eller foreldrepermisjon ha negativ betydning for arbeidsforholdet, men hvorvidt du skal informere om din graviditet er, som alt annet i en rekrutteringsprosess, situasjonsavhengig, sier Nesseth og presiserer:
– En liten bedrift kan settes i en økonomisk svært sårbar situasjon av en uventet graviditet hos en nyansatt, og arbeidsgiver kan oppleve det som et tillitsbrudd dersom de får dette som en overraskelse på første arbeidsdag. På den måten kan du skape en dårlig start på arbeidsforholdet, både for deg selv og for arbeidsgiver.
En større organisasjon, eller en offentlig enhet, derimot, må forventes å ha systemer og økonomi på plass som gjør dem rustet for å takle en slik situasjon, mener Nesseth.
– I et slikt tilfelle vil jeg si at det ikke er noen grunn til uoppfordret å informere om din tilstand, dersom den ikke er åpenbart synlig. Dersom det er åpenbart synlig at du er gravid, kan det skape en klein «rosa elefant» å ikke adressere det, fordi arbeidsgivere ofte – med rette – vil vegre seg mot å spørre, sier hun.
På den andre siden:
– Dersom du er sent i 20-åra eller tidlig i 30-åra og ikke adresserer temaet «familieforøkelse» under intervjuet, åpner du samtidig for at arbeidsgiver vil synse rundt dette når du ikke selv er til stede. Ved å gripe tyren ved hornene har du bedre mulighet til å komme arbeidsgivers antagelser i møte, og å sette dine egne ord på situasjonen, råder Nesseth.