– Mange har kanskje funnet ut at de vil realisere seg vel så mye på andre arenaer; for eksempel sosiale medier-arenaen og mindre gjennom jobben. De må selvsagt ha inntekt og noe å leve av, men hvis de oppnår det, bruker de resten av kreftene på å realisere seg på andre arenaer mens de er unge. Det er da de føler at livet er spennende og inneholder interessante utfordringer som de vil ta del i, legger Matthiesen til.
– Men god lønn for lite arbeid og mye fritid: Er Generasjon Z egentlig en bortskjemt gjeng som vil ha i både pose og sekk?
– Vi er litt bortskjemte, det er vi, flirer Benjamin
– Vi merker jo det fra tidlig barndom av, at vi får ukepenger fra mamma – det begynner der. Og så vil vi jo ha mer og mer, lettest mulig; minst mulig arbeid for mest mulig penger, legger han til.
Ja, sammenlignet med tidligere generasjoner, så kan man hevde at dagens ungdom er mer bortskjemte, nikker Matthiesen:
– De unge ønsker et greit levebrød, jobb som ikke er for belastende, de vil ha en aktiv fritid. Jeg tror ikke at du får norsk ungdom i dag til å plukke jordbær om sommeren, som gjerne min generasjon gjorde, sier han.
– Men de er et produkt av tiden; vi er jo rikere enn tidligere. Faktisk er vi dobbelt så rike som i 1975, og fire ganger så rike som i 1955. Så det er klart at det også forplanter seg i at ungdommen er mer kravstore og mer selvbevisste enn man var da ting var mer knapt, poengterer professoren.
Benjamin tror dog at det første pandemiåret nok har påvirket unges holdning til jobb. Det ble mindre skolearbeid, og man måtte holde seg hjemme fremfor å gå på jobb.
– Sånn sett har vi jo hatt masse fritid, og nå er vi blitt vant til den fritiden og fleksibiliteten – den blir vi aldri lei av, utdyper 19-åringen.