fbpx
Nyheter

Pensjonsgapet

Selv om kvinner er mer yrkesaktive nå enn tidligere, ligger fremtidens kvinnelige pensjonister likevel ikke an til å bli likestilte med sine mannlige kollegaer.

Pensjonsgapet er reelt, illustrert ved noen tall fra en undersøkelse utført av DNB: menn får i snitt 28 prosent mer i pensjonsutbetaling enn kvinner, samtidig er hele 86 prosent av alle landets minstepensjonister kvinner. Her kommer det også fram at menn i gjennomsnitt oppgir å spare 4251 kroner til pensjon, mens det tilsvarende tallet for kvinner er 2539 kroner. Samtidig oppgir kun 39 prosent av kvinner at de sparer i det hele tatt til egen pensjon.  Dette utgjør en betydelig økonomisk ulikhet som forsterkes ytterligere av at kvinner i snitt lever flere år lengre enn menn.

Stefi Kierulf Prytz, direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge, forteller hva som kan ligge bak disse tallene.

-Pensjon er basert på lønn, så de som tjener mer, sparer også mer til pensjon. At flere kvinner jobber deltid vil gjøre at de også sparer mindre i pensjon, forteller Kierulf Prytz.

Stefi-Kierulf-Prytz-4-aspect-ratio-9-16
Stefi Kierulf Prytz er direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge

Stefi Kierulf Prytz er direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge. Foto: CF-Wesenberg.

-Mange av de som går av med pensjon i dag, begynte sitt yrkesliv i en periode da det fortsatt var vanligere for kvinner å være hjemmeværende eller jobbe deltid, utdyper Kierulf Prytz.

I følge Prytz var det først i 2006 at det ble lovpålagt med pensjonsopptjening i privat sektor, og i 2022 ble denne retten utvidet til å gjelde personer også med små stillinger.

Trippel pensjonsfelle

Stian Revheim, DNBs pensjonsekspert, peker på de store forskjellene i hvor mye som spares i ulike bransjer.

– Oljearbeidere får for eksempel tre ganger mer pensjon enn frisører, utdyper Revheim.

Stian-Revheim-foto-ToveLise-Mossestad-4-scaled-aspect-ratio-9-16
Stian Revheim.

Stian Revheim er pensjonsekspert i DNB og mener kvinner oftere rammes av en såkalt «trippel pensjonsfelle». Foto: Tove Lise Mossestad.

Dette beskriver Revheim som en «trippel-pensjonsfelle»: bransjer med høyest kvinneandel har gjerne de laveste lønningene, de laveste sparesatsene og også lavest aksjeandel i sparingen sin.

-Lønninger og sparesatser er det vanskelig å gjøre noe med på egenhånd, men aksjeandelen er kun noen tastetrykk unna å kunne gi deg muligheter til en høyere pensjon, opplyser Revheim.

Et symptom på skjevfordeling

Øystein Gullvåg Holter, professor emeritus ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, forteller at pensjonen kan sees på som en effekt av ulike mønstre menn og kvinner møter gjennom arbeidslivet.

-Dette inkluderer regler og økonomiske ordninger som i liten grad belønner uformell omsorg som å passe barn, oppgaver som fortsatt i hovedsak tilfaller kvinner, forteller han.

Øystein Gullvåg Holter.

Øystein Gullvåg Holter viser til pensjonsgapet som et resultat av ulike mønstre i kvinners disfavør. Foto: Universitetet i Oslo.

Menn har fortsatt også høyere gjennomsnittsinntekt enn kvinner. I mange familier ender derfor mannen ofte opp med å jobbe fullt, mens kvinner reduserer sin stillingsprosent når tidsklemma skal håndteres.

-Da får mannen også flest pensjonspoeng, sier Holter.

Pensjonsgapet mellom kvinner og menn kommer slik sett på toppen av, og forsterker, en allerede eksisterende økonomisk skjevfordeling.  Holter ser dette som dypt problematisk fra et likestillingsperspektiv:

-Politisk mannsdominans er i hovedsak avskaffet i Norge, i den forstand at kvinner og menn skal bestemme like mye. Likevel lever økonomisk mannsdominans i beste velgående, i hvert fall inntil videre, fastslår Holter.

shutterstock_2424450083-scaled-aspect-ratio-9-16
En mann og kvinne ser på en skjerm

Selv om kvinner er mer yrkesaktive nå enn tidligere, ligger fremtidens kvinnelige pensjonister likevel ikke an til å bli likestilte med sine mannlige kollegaer. Foto: insta_photos/shutterstock.

Bevisstgjøring og individuell pensjonssparing

Det er likevel mulig å ta grep om egen pensjon. Noe av det viktigste her, utover å stå lengre i arbeid for den som har mulighet til det, er kunnskap om egen pensjonsopptjening og egen sparing.

Kierulf Prytz i Finans Norge vektlegger viktigheten av å ha en spareprofil som er tilpasset egen situasjon.

-Alle kan sjekke sin pensjon på norskpensjon.no og hos sin pensjonsleverandør. Vi ser at menn generelt er flinkere enn kvinner til å sjekke pensjonen sin i pensjonsportalene, men at yngre kvinner oftere sjekker sin pensjon enn unge menn, forteller Kierulf Prytz.

Når det kommer til egen pensjonssparing og sparing generelt, mener Revheim i DNB at vi går i riktig retning.

-Stadig flere kvinner starter å spare i fond og vi har i år en rekordstor andel av kunder som sparer til pensjon. Fordelingen mellom de som starter sparing i dag ligger rundt 50/50 med en liten overvekt av kvinner, forteller han.

Revheim har også gode nyheter til arbeidstakere som fortsatt er et stykke unna pensjonsalder og som ønsker bedre innsikt i egen pensjon og å seg å spare selv – dette er enklere enn mange tror.

– Jo tidligere du starter, jo mindre trenger du å sette av. Start gjerne med et lite beløp, som 300 kr i måneden plassert i et globalt indeksfond. Gitt en forventet fremtidig avkastning på 6,5%, er dette nok til å spare opp en pensjonsmillion for en person i 20 årene, tipser Revheim.