Opsviks historie utfordrer narrativet om at «alle» i dag må ha høyere utdanning for å få en høykompetansejobb. Ved stillingsinstrukser i offentlig sektor kan «annen relevant kompetanse» i noen tilfeller veie opp for en mastergrad.
–Likevel siles det ofte bort folk som kunne gjort en veldig god jobb, fordi man opererer med for strenge masterkrav, mener Opsvik.
–Kan man likevel i større grad enn antatt få gode jobber uten formell utdanning?
–Det var en periode du kunne komme langt ved å være den som visste hvordan printeren fungerte. Den tiden er over, i dag trenger man gjerne papirer på ting, påpeker Kristian Bjørkelo.
Han mener mye av denne utdanningen blir overflødig, sammenlignet med den hobbykompetansen man har bygget opp hvis man er en ihuga nerd. Men utdanning hjelper til med å gjøre kunnskapen tilpasset arbeidslivet. Dette kan utfordre hvordan vi tenker om utdanningssamfunnet, ifølge forskeren.
Det er i dag forventet at «alle» skal ta lang utdanning, selv om universitets- eller høyskoleutdanning ikke alltid er nødvendig for å gjøre de arbeidsoppgavene som venter en.
Problemet er at det er vanskelig å måle kompetansen uten papirer.
–Alternativet er å jobbe seg opp en portefølje på egenhånd, noe som kan være utfordrende. Skulle samfunnet satset annerledes måtte det vært å gi dagens unge evne til å bygge en alternativ CV – og synliggjøre den, understreker Bjørkelo.