– Vi har hatt betydelige resultater innenfor enkeltsektorer, sier Hegertun, og viser til at norsk helsebistand alene mest sannsynlig har bidratt til å avverge hundretusenvis av dødsfall og tilfeller av alvorlig sykdom.
Etter at forskere har kritisert norsk bistand for at den ikke har noen effekt på fattigdom, at premisset er et ovenfra og ned-perspektiv og at den kan bidra til å legitimere korrupte regimer, forsvarer Hegertun norsk bistand. Han viser blant annet til norske bidrag til ulike helseprogram.
– Vaksinealliansen GAVI viser til at de avverget 1,5 millioner fremtidige dødsfall i 2019 alene. Mellom 2000 og 2015 ble 6,2 millioner malaria-relaterte dødsfall og 43 millioner tuberkulose-relaterte dødsfall unngått ifølge FN (UNAIDS og WHO). I samme periode regner man med at 8 millioner dødsfall ble unngått pga. tiltak for å bremse HIV-epidemien. Dette er innsatser Norge har vært en sentral bidragsyter til. I tillegg kommer bidrag til forskning, teknologi og helsesystemer. Siden 2000 har Norge gitt omtrent 70 milliarder til globale helseformål, påpeker Hegertun, og fortsetter:
– Ser man forbi helse og ser på bistanden i sin helhet finner diverse metastudier at et sted mellom 70 og 80 prosent av bistandsprosjekter når målene sine i moderat til høy grad, slår han fast og fortsetter:
– Samtidig sier ikke dette så mye om effekten på samfunnsnivå eller på lang sikt. Vi skal også huske at bistanden kan ha negative bivirkninger, og vi må jobbe for å gjøre den så god som mulig, poengterer han.