Ifølge statistikk fra rekrutteringsplattformen BrighterMonday, er arbeidsledigheten blant ungdommer som har fullført videregående skole i Uganda 80 prosent – et av de høyeste tallene i verden. Mellom 60- og 70 000 elever går ut av videregående skole hvert år med kvalifikasjoner for å fortsette på høyere utdanning. Når de aller fleste universiteter i Uganda er private, har likevel bare et lite mindretall av ugandiske foreldre råd til å betale utdanningen for sine barn – bare 35 prosent av de uteksaminerte fortsetter derfor studiene ved et av de 53 universitetene i landet.
Utsiktene for universitetsutdannede er heller ikke lyse, og tusenvis havner i arbeidsledighet etter fullført utdanning. I 2021 rapporterte Ugandan National Planning Authority (NPA) at 87 prosent av ugandere med fullført universitetsutdanning var arbeidsledige, mens 20 prosent av de som fant jobb var undersysselsatte, altså at de ikke fikk brukt kvalifikasjonene sine i arbeidslivet.
Den høye arbeidsledigheten har blitt oppgitt som en av grunnene til at landet sliter med å oppnå mellominntektsstatus innen 2040.
– Vi har mange utdannede lærere som istedenfor å undervise kjører boda boda (motorsykkeltaxi) og leger som har blitt assistenter og startet sin egen virksomhet istedenfor å gå på jobb ved sykehusene. Det er et problem siden vi prøver å oppnå mellominntektsstatus før 2040, sier Hamis Mugendawala ved National Planning Authority (NPA), i en artikkel i den nasjonale avisen Daily Monitor.