I 2022 var det 231.000 midlertidig ansatte i landet vårt; 8,5 prosent av alle ansatte i Norge, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU).
De som tilsettes midlertidig, fordi arbeidet er av midlertidig karakter, spenner over et vidt felt, opplyser Aas:
– For eksempel sesongarbeidere, hvor det bare er arbeid i en liten periode av året; her finnes det mange varianter, som bærplukkere, turistguider, arkeologer eller snøryddere.
Så kan det være prosjektarbeid, hvor det er et stykke arbeid som må løses innenfor en gitt tidsramme på et par år. Det kan være alt fra ledelse av omstillingsprosjekter i organisasjoner, restaureringer, bokskriving og arkiveringsprosjekter, blant annet.
– Det kan også være for å dekke et midlertidig behov i en produksjonsbedrift som har fått en ekstraordinært stor ordre, men som ikke ser det som sannsynlig at arbeidsmengden vil holde seg så høy over tid, forklarer Aas videre.
Når man som arbeidstaker tar oppgaver i virksomheten som erstatter arbeidet til andre som er syke eller av andre grunner har permisjon, kalles en slik midlertidig stilling for vikariat.
Det er forskjell på rettigheter for en som har en midlertidig stilling fordi arbeidet er av midlertidig karakter, og den som vikarierer for noen, opplyser Aas:
– Den som har en midlertidig stilling, fordi arbeidet er av midlertidig karakter, har krav på fast ansettelse etter fire sammenhengende år i den midlertidige stillingen.
– Den som vikarierer for noen, har krav på fast ansettelse etter tre sammenhengende år som vikar.