Åmås tror en forklaring på den negative trenden er at omdømmetenkning er blitt så utbredt. 43 prosent av arbeidstakere i offentlig sektor og 28 prosent i privat sektor sier seg helt enig eller ganske enig i påstanden «toppledelsen begrenser mine muligheter til å ytre meg eksternt, av hensyn til virksomhetens omdømme», ifølge Fafo-undersøkelsen fra 2022.
– Jeg tror vi på mange måter er i ferd med å få et mer autoritært arbeidsmiljø. Kommunikasjon er blitt et styringsredskap, og ledelsen ser på det som viktig å holde kontroll over kommunikasjonen. Kritiske ytringer er blitt lite velkomne, sier Åmås.
Dette kan skyldes en manglende kultur for å utøve kritikk. Kritikk er et psykologisk fenomen som lett kan bli oppfattet som trøblete og personlig. Om en offentlig etat håndterer kritikk på en god måte, kan det derimot bidra til å styrke omdømmet. Åmås knytter dette også til problematikken rundt varsling:
– En annen grunn til den dårlige ytringskulturen er at begrepet varsling er blitt utvannet. Vanlige ytringer om arbeidsmiljø og kritikk av ledelse blir nå kalt varsling, og det gjør det til noe farligere enn det egentlig er.