I 1995 ble seniorforsker Inge Amundsen ved CMI i Bergen bedt om å gjøre en risikoanalyse av Norads Olje for Utvikling (OfU) institusjonssamarbeid med Angola. Amundsens rapport var så krass i sin kritikk at den ble unndratt offentlighet, og Norad bestilte en mot-rapport slik at bistanden til Angola kunne fortsette.
Slik hørtes én av konklusjonene i rapporten ut:
«Det overordnede og langsiktige målet for OfU er redusert fattigdom, definert som en økonomisk, sosialt og miljømessig forsvarlig forvaltning av petroleumsressursene. Det aktuelle samarbeidsprosjektets spesifikke målsetting er todelt, det skal hjelpe Angola i å utvinne olje og gass på en bærekraftig og forsvarlig måte, og det skal bidra til at inntektene kommer befolkningen til gode. Det er ingen grunn til å tro at dette prosjektet vil kunne oppnå de overordnede og langsiktige målsettingene i Angola.»
– Norges bistand til Angola hadde ingenting med fattigdomsbekjempelse å gjøre, sier Amundsen i dag, og fortsetter:
– Norge gav penger til en institusjon og et land som hadde oljeinntekter på linje med Norge på den tiden, det angolanske petroleumsdepartementet. Det var tydelig at motivasjonen for å gi disse pengene var at norske oljeselskaper var tungt inne på den angolanske sokkelen, understreker forskeren.
Amundsens rapport ble likevel fanget opp av flere aviser som skrev om saken, og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité stilte spørsmål. Bistandsministeren måtte ut å forklare bruken av pengene, og lovet da «full gjennomgang av oljehjelpen til Angola». Så blåste stormen over. Dette var i 1996. I 2020 ga Norge fortsatt drøyt 50 millioner kroner til det oljerike afrikanske landet, og 4,3 av disse millionene gikk til energisektoren.