Sametingspresidenten mener at vi lever i en tid med positiv oppmerksomhet og stadig mer kunnskap om samisk kultur og samfunnsliv, samtidig som vi fremdeles står overfor betydelige utfordringer:
-Blant annet er kampen mot stereotypier og diskriminering vesentlig for å fremme likhet og rettferdighet i samfunnet, sier Muotka.
Hets og diskriminering kan på mange måter ses på som en konsekvens av fornorskningspolitikken, mener Mathisen.
-Her er kanskje unge samer ekstra utsatt gjennom større bruk av sosiale medier, sier 25-åringen.
Han tror at mange unge unngår å delta i offentlige debatter om samiske saker, på grunn av høyt konfliktnivå, hets eller medias fremstilling.
–Det er i så fall et alvorlig samfunnsproblem om unge stemmer velger å holde seg unna offentlige debatter på grunn av det, for det er utrolig viktig for den samiske fremtiden at unge stemmer også blir hørt, understreker Mathisen.
Andre utfordringer som det samiske samfunnet over hele Sápmi står overfor i dag, er arealinngrep og regulering av samiske næringer; blant annet reindrift og fiske.
Mathisen tror at Fosen-saken har økt majoritetsbefolkningens bevissthet rundt samiske rettigheter, på lik linje som med Alta-saken.
Muotka støtter dette:
-Slike saker har ikke bare økt oppmerksomheten rundt våre utfordringer og rettigheter, men også potensielt forbedret forståelsen blant det norske folk, sier presidenten.
Samtidig kommer det frem i Amnesty-rapporten, «Negative holdninger og stereotypier om samer på Facebook (2023)», at mengden hets og diskriminering mot samer har økt i etterkant av Fosen-aksjonene.
Desto viktigere er det derfor å løfte fram samiske saker i større grad, understreker de to.