– I mine øyne er det fordi at man over tid, i stedet for å løse de grunnleggende temaene, har gjort konflikten mer komplisert. Vi kommer ikke nærmere en løsning, vi beveger oss lenger bort fra den, forklarer Jensehaugen.
Konflikten startet i 1948, da staten Israel ble opprettet med støtte i FNs delingsplan av det britiske mandatområdet Palestina. Opprettelsen av Israel kastet umiddelbart regionen ut i krig, og førte til at så mange som 750 000 palestinere ble drevet på flukt.
De grunnleggende problemene Jensehaugen sikter til, var at det ikke ble laget en plan for hvordan man skulle dele territoriet mellom jøder og palestinere, hvordan man skulle håndtere det palestinske flyktningproblemet og hva slags status Jerusalem skulle få. I tillegg manglet det en plan for å få begge sidene til ikke bare å anerkjenne hverandres stater, men også å vise forståelse for den andre sidens historiske traumer.
Men mens jødene ble representert av den nye staten, Israel, var situasjonen annerledes for palestinerne. Mange palestinere ble fordrevet fra det som ble israelsk territorium da staten Israel ble opprettet.
– I denne første fasen er det palestinerne som er det største offeret, men de ble representert av de andre arabiske statene. Det gjorde at ingen tok tak kjerneproblemene, som i stedet bare vokste i omfang, sier forskeren.
Videre peker Jenshaugen på at flyktningkrisen også ble forverret av at mange palestinerne forsøkte å vende tilbake til sine tidligere hjem, men fant ut at israelere allerede hadde flyttet inn i husene deres.