Samfunnet var allerede i endring
Under den store nedstengingen av Norge i mars 2020 var vi nede på 10 prosent nedgang i bruttonasjonalprodukt. Likevel var vi raskt tilbake mot et normalisert BNP, og har totalt tapt 3 prosent, imens 97 prosent står seg, avhengig av hvordan man regner på det.
– Samfunnet endres selvfølgelig i en tid som dette, men økonomisk sett så skaper ikke pandemien noe nytt sjokk for den økonomiske situasjonen i Norge. Samfunnet var allerede i endring før pandemien, mener Andreassen.
Da man tok en titt på den norske økonomien i september, ble flere overrasket over hvor godt det lå an. Etter en historisk rask nedgang i BNP, var vi igjen oppe på kun 1,1 prosent nedgang i september.
– Folk ser på det som en selvfølge at økonomien går under i en krise som dette, men sannheten er at det går strålende med økonomien. Dette gjelder både for den alminnelige husholdningen, i staten og i næringslivet, sier Andreassen.
Stabil økonomi
Grunnen til at det har gått bra med økonomien er at husholdningene, befolkningen, investorer og banker ser det samme – koronakrisen er ikke langsiktig. På samme tid ser man at koronakrisen ikke er en økonomisk krise, men en viruskrise.
– Det er ingen økonomisk feilslutning som har ført til den lille nedturen vi opplevde, for etter det har den steget med rekordfart. Aksjene steg fordi man ble ferdige med å bekymre seg for økonomisk nedgang, og fordi renten økte. Dersom renten ikke hadde blitt satt ned, ville man reagert på at bankene ikke hadde reagert. Dermed er det heller ikke åpenbart å gjøre noe annet, eventuelt noe mindre, ville ført til noe bedre, sier Andreassen.
Andreassen legger til at handlekraft har skapt tiltro til økonomien, og med dette har økonomien skutt til værs, med 10-15 prosent økning.
– Folk har spart og investert hjemmefra, og i hjemmet. Det er en ting å gjøre – kjøp eiendom, løp og lån, og tro på økonomien. Da har man aksjer og bedre økonomi til slutt, sier sjefsøkonom i Sparebank 1, Harald Magnus Andreassen.