Jurist og ekspert på pensjon, Alexandra Plahte, i Formuesforvaltning pensjonsrådgivning AS mener akademikere generelt har et rimelig bevisst forhold til pensjon. Men reglene endrer seg og det er viktig å følge med, slik at man vet hvilke konsekvenser det får for ens eldre dager. Pensjon er dessuten mer enn alderspensjon, noe mange dessverre ofte glemmer.
Ta ansvar og bli en pensjonsvinner!
Er du en av de som drøyer med å undersøke hva du bør gjøre når det kommer til pensjon? Ikke vent for lenge, om du ønsker å bli en pensjonsvinner.
Alexandra Plahte, Leder, jurist i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS Foto: Tone Tønseth
Hvor skal man starte om man ikke vet noe om alderspensjon?
-Det beste er å starte med å sette seg inn i hovedreglene og – ikke minst starte i riktig ende. Pensjon kommer som kjent fra tre kilder; gjennom folketrygden, gjennom arbeidsforhold og i form av privat sparing, sier Plahte.
Videre mener hun feilen mange gjør er å stupe rett inn i den siste pilaren, privat sparing.
-Før man kan ta stilling til privat pensjonssparing bør man imidlertid ha oversikt over hva man allerede ligger an til å få og hva man kan gjøre for å påvirke det man allerede har. Først da har man forutsetning for å kunne vurdere om man trenger mer og i så fall hvilken spareform som passer den enkelte best. Med pensjonsreformen er imidlertid grunnpilaren – folketrygden – vesentlig endret, og den tredje pilaren «privat sparing» unektelig blitt langt viktigere enn tidligere, sier Plahte.
Alderspersonen er ditt ansvar
Det er de unge som blir mest berørt av pensjonsreformen, mener Plahte. Ansvaret for egen aldersperson ligger i stor grad hos den enkelte.
– Med økt ansvar for egen pensjon, følger imidlertid også økt handlingsrom, økt valgfrihet og økte påvirkningsmuligheter. Det er med andre ord for sent å planlegge pensjonsøkonomien når man nærmer seg pensjonsalder, sier Plahte.
Boligsparing eller pensjonssparing?
Studentleder i Samfunnsviterne, Christine Bergan Yang (24) studerer statsvitenskap på Universitetet i Oslo og har vurdert å spare til pensjon. Hun vet det er viktig å begynne å tenke på pensjonssparing tidlig, men syns at det kan være overveldende å tenke på pensjonslivet før hun i hele tatt har trådt inn i arbeidslivet.
Studentleder i Samfunnsviterne, Christine Bergan Yang Foto: Privat
-Det hele virker veldig fjernt. Samtidig er boligsparing og å komme seg inn på boligmarkedet mer nærliggende. Men jeg forstår viktigheten av pensjonssparing, og er derfor opptatt av å tilegne meg informasjon om pensjonssparing og begynne å spare når jeg får meg en fast inntekt, sier Yang.
Hva mener ekspert på pensjon, Alexandra Plahte, er en god pensjonsplan for en som er 25 år?
-Før man kaster seg på sparebølgen bør man skaffe seg oversikt over hva man allerede ligger an til å få i pensjon og hva man eventuelt kan gjøre for å påvirke egen pensjon. De fleste vil nok oppleve at de vil trenge å spare noe ekstra utover det de allerede ligger an til å få i alderspensjon fra NAV og gjennom sine arbeidsforhold. Det finnes imidlertid mange måter å spare på. For de fleste unge som skal inn på boligmarkedet vil BSU være den beste spareformen, sier Plahte.
Plahte understreker at det er viktig å huske på at selv små sparebeløp kan gi en hyggelig ekstrapensjon, gitt at man tenker langsiktig og har tilstrekkelig høy aksjeandel på sparemidlene.
Studentleder Christine Bergan Yang sier det snakkes lite om pensjonssparing blant unge, men hun har sett flere reklameposter om pensjon i sosiale medier og vet hvordan hun skal bli en pensjonsvinner.
-Jeg tror det er viktig å planlegge og starte pensjonssparing tidlig, avslutter Yang.
Hold deg oppdatert
Meld deg på vårt nyhetsbrev!