Økonomiprofessoren forklarer at det skjedde en modernisering av sentralbankens rolle på 2000-tallet. Med stadig økende oljeinntekter ønsket Stortinget å distansere sentralbanken fra styresmaktene. De valgte da å gi banken mandat til selv å kontrollere styringsrenten med et mål om å stabilisere presset i økonomien. Slik kunne økonomisk frislupne politikere holdes i sjakk, og dermed hindre inflasjon. Mehlum mener at om Stoltenberg hadde blitt ansatt, kunne båndene igjen blitt for tette bånd mellom styresmaktene og banken.
– Jeg er helt sikker på at om du hadde spurt Stortinget da dette lovgrunnlaget ble laget, om en av de mest markante politikerne fra et av partiene burde styre Norges Bank, da hadde stortingspolitikerne sagt nei, sier han.
Mehlum tror ikke Stoltenberg ville ha opptrådt uansvarlig i rollen, men understreker at ansettelsen av en såpass prominent politiker potensielt kunne ha utfordret sentralbanken som politisk uavhengig institusjon.
– Det hadde truet den institusjonelle balansen. Jeg tror ikke rentesettingen ville blitt påvirket, men det kunne skjedd ting i budsjettforhandlingene i Stortinget som satte spørsmålstegn ved Stoltenbergs rolle. Jeg tror folk kunne ha mistet tillit til sentralbanken når de opplevde at Arbeiderpartiet satt på begge sidene av bordet, sier han.
Mehlum mener også at opposisjonspolitikere kunne blitt fristet til å politisere avgjørelsene banken tok.
– Jeg ville gjort det selv om jeg var politiker og skulle deltatt i debatter. Nå kommer Jens og setter opp renten din, sier han.