fbpx
Nyheter

Slik jobber studentorganisasjonene med studentpolitikk

I universitetenes korridorer og styrerom tas det daglig beslutninger som påvirker tusenvis av studenters hverdag. Men hvor stor innflytelse studentene har på disse avgjørelsene, er usikkert.

Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger (StOr) har som mandat å sikre at studentene får medbestemmelse i saker som angår egen studiehverdag. Dette gjør de ved å velge tillitsvalgte til ulike styrer og råd, og gjennom å samarbeide med universitetets ledelse.

–Vår oppgave er å ivareta studentenes interesser, sier Jakob Meyer Vevatne som er leder i studentorganisasjonen StOr.

Jakob-portrett-–-Zoomet-scaled-aspect-ratio-9-16
StOr 2024-2025

Jakob Meyer Vevatne, leder i studentorganisasjonen StOr. Foto: Privat.

Forankring i studentmassen

Det er studentparlamentet som ivaretar studentenes interesser på universitetet. Her kan hvem som helst av studentene melde sin interesse for et verv og deltakelse, på lik linje som i andre demokratiske prosesser.

Hva er studenter opptatt av?

– Studenter er opptatt av å ha et sted å være, et sted å studere. Derfor handler mye av vårt arbeid om å sikre gode læringsarealer. Som gode leseplasser, grupperom og sosiale soner for studenter. Dette for å kunne gi studentene trygghet og forutsigbarhet i hverdagen, som vil være viktige bidragsfaktorer til at studentene trives på UiS, sier Vevatne.

Et av de viktigste målene for arbeidsutvalget til StOr dette året har vært å finne en måte å holde kinosaler og svømmehaller åpne for studenter og samtidig sørge for ansvarlig bruk. For å få til dette må de påvirke og ha en god dialog med styret på universitetene.

– Å påvirke store institusjoner som universiteter er ikke uten utfordringer, forteller studentleder i Samfunnsviterne Nina Øglænd Johnsen.

240318-Studentleder-Nina-aspect-ratio-9-16
240318 Studentleder Nina

Studentlederen i Samfunnsviterne, Nina Øglænd Johnsen. Foto: Privat.

–Jeg tror definitivt tid og ressurser kan være en utfordring, men også det å bli enige om en sak vi gjerne vil jobbe mye med. Noen ganger har vi kanskje ulike syn på hva som er viktigst, sier Johnsen.

Samarbeid på tvers

For å sikre innflytelse er det viktig med godt samarbeid på tvers av studentorganisasjonene.

–Samfunnsviterne samarbeider eksempelvis med linjeforeningene ved universitetene hvor vi kan nå ut til flere studenter, sier studentlederen.

Også StOr har en lignende tilnærming.

–Vi har dialog og løpende kontakt ved behov eller i fast møteaktivitet, både med fakulteter, institutter og universitetsledelsen, sier Vevatne.

Organisasjonene arbeider med flere sentrale saker for å sikre en god studietid for studentene, og Øglænd Johnsen kan røpe flere viktige saker Samfunnsviterne skal arbeide med fremover.

–Studiestøtte er høyt på agendaen og noe det arbeides med fortløpende, sier hun.

–Mental helse er også viktig for oss studenter. I tillegg er pensjon noe vi ønsker å sette søkelys på fremover, sier Johnsen til slutt.