Selv i likestilte par faller hovedansvaret for barna på kvinnene. Kvinner opplever også et stort inntektsfall i etterkant av at de får sitt første barn, noe som vedvarer i mange år. Dette fenomen omtales som child penalty – altså en slags økonomisk «straff» som følger det å få barn. Noe tilsvarende rammer ikke fedres inntekt. Child penalties kan være med på å forklare en vesentlig andel av de gjenværende kjønnsforskjellene i inntekt i vestlige land.
Dersom vi skulle få flere barn, vil kvinner altså statistisk sett bære størstedelen av det ubetalte omsorgsansvaret og arbeidet det fører med seg, i tillegg til å komme dårligere ut av det økonomisk. Kan dette løses uten at det medfører en skjevfordeling av ubetalt omsorgsarbeid i kvinners disfavør?
Martin Eckhoff Andresen har sammen med Emily Nix undersøkt effekten på «child penalties» av politiske tiltak som fedrekvote i foreldrepermisjon, og subsidiert barnehage for de minste barna. Gjør dette at omsorgsbyrden blir jevnere fordelt?
Resultatene er heller nedslående. De tyder på at det er liten til ubetydelig effekt av en fedrekvote, og at subsidiert barnehage, til tross for at det bidrar til noe utjevning av inntektsforskjellene mellom kvinner og menn i perioden barnehagen brukes, ikke endrer ulikhetene på lengre sikt.
Rapporten peker imidlertid på at statlige løsninger som subsidiert barnehage har potensiale og kan avhjelpe skjevfordelingen av «child penalties». Dagens løsninger er bare ikke tilstrekkelige. Kanskje kan det å forbedre dagens løsninger, men også komme opp med nye, avhjelpe de synkende fødselstallene?