– Hvis du tror det går bra med norsk økonomi, og at vi er ferdig med renteøkningene, så tror du at boligmarkedet skal tilbake til en normal veksttakt, sier Andreassen. Altså at boligprisene vil øke i takt som lønnsveksten.
Det er imidlertid en ting mange overser når de friskmelder boligmarkedet, nemlig ubalansen i leiemarkedet.
– Når boligbyggingen nærmest har stoppet opp, byr dette på problemer for norsk økonomi, sier Andreassen engasjert, og påpeker at vi ikke har noe stort marked for profesjonell utleie av bolig, slik det er i mange andre land.
Det vil si at når boligbyggingen stopper opp, blir det heller ikke flere leieboliger. Færre boliger gir større press i utleiemarkedet, som igjen gir økte leiepriser. Leieprisstatistikken laget av blant andre Finn.no og Eiendom Norge viser stor vekst i de store byene de siste par årene. Med 7,5 og 7,7 prosent vekst i henholdsvis 2022 og 2023.
– Vi er på god vei mot å få 10 prosent vekst i husleieprisene, påpeker Andreassen.
Han forklarer videre at siden husleieprisene er med å påvirke inflasjonen, så vil dette gi økt press for å holde rentene oppe. Han forklarer at 10 prosent vekst i husleieprisene kan utgjøre 2 prosent inflasjon i økonomien.
– Da ligger vi på inflasjonsmålet, gitt at alle andre priser ligger uendret, sier Andreassen. Underforstått er lite sannsynlig at de andre prisene vil flate ut.
På den måten kan det være veksten i leieprisene som stikker kjepper i hjulene for Norges Banks rentekutt – som boligeierne nå venter utålmodig på.
Vil det si at boligprisene vil øke fordi vi tror at styringsrenta skal ned, men at veksten i boligmarkedet vil gi så stor virkning på inflasjonen at renta kanskje ikke settes noe særlig ned likevel? I så fall vil vi ha enda dårligere råd i 2026, enn det SSB anslår.
De økonomiske spådommene er ofte som en slange som biter seg selv i halen. Fremtiden er det uansett ingen som kjenner.