I september ble to personer knivstukket på et NAV-kontor i Bergen der Marianne (57) mistet livet etter angrepet. To dager senere stengte NAV-kontoret i Alna bydel i Oslo etter en alvorlig trussel fra en bruker. På kort tid har flere ansatte i NAVs førstelinje, som veiledere og saksbehandlere, blitt utsatt for vold og følt seg truet.
Akademikernes tillitsvalgte i NAV, Siv Sangolt og Kristian Lindgren er sjokkert over nyheten om knivstikkingen ved NAV Årstad.
– Akademikerne NAV har sammen med de andre organisasjonene gitt uttrykk for vår sorg og forferdelse over drapet som skjedde på NAV Årstad. Tilbakemeldingene vi har fått tyder på at de berørte medarbeiderne får god oppfølging, sier Sangolt.
En slik hendelse er en alvorlig påminnelse om at det å jobbe i NAV ikke er uten risiko.
– NAV gjennomgår nå sikkerhetsrutinene for å finne lærings- og forbedringspunkter selv om det har vært et godt utviklingsarbeid siden 2013, sier hun.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er blant dem som har gått hardt ut mot myndighetene og deres manglende innsatts for å sikre NAV-ansatte mot trakassering, vold og trusler på arbeidsplassen. Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik krever en helhetlig gjennomgang av NAV og deres innsats mot trusler og vold.
Dette er i utgangspunktet gode nyheter. En helhetlig gjennomgang burde imidlertid bety mer enn en diskusjon om pleksiglass og sikkerhet for ansatte i NAV. Det må også lyttes til dem på den andre siden av glasset. Det er nemlig ikke bare ansatte som trenger hjelp og støtte når kontorer blir angrepet.