Ifølge Tønnesson var fredsbevegelsen under den kalde krigen i hovedsak et vestlig fenomen – med front primært mot vestlig sikkerhetspolitikk. Når den kalde krigen tok slutt, ble premissene for bevegelsen derfor endret.
– Den kalde krigens slutt og Sovjetunionens sammenbrudd førte til reell internasjonal avspenning og nokså omfattende nedrustning. Det nye sikkerhetspolitiske bildet endret forutsetningene, sier Tønnesson.
Tønnesson sier at parallelt med den geopolitiske utviklingen begynte mennesker som var opptatt av samfunnskritikk og idealisme fra1990-tallet og utover å engasjere seg i andre saker – som arbeid for menneskerettigheter, kvinnesak og klima og miljø.
Tønnesson understreker likevel at fredsbevegelsen aldri har vært et ensartet fenomen, og ikke lett å definere, heller ikke under den kalde krigen.
– Bevegelsen har gjennomgått mange faser. Også under den kalde krigen kunne det råde uenighet om hva «fred» og fredsbevegelsen egentlig var. Bevegelsen var samlet om motstanden mot atomvåpen og senere også motstand mot produksjon og bruk av landminer og klaseammunisjon. Samtidig var man uenige om hvordan man for eksempel skulle vurdere såkalte «frigjøringskriger», sier Tønnesson.
Gitt utviklingen i Europa, har noen av disse spørsmålene nå igjen kommet på banen.
– Det nye de senere årene er at vi igjen har fått storkrig i Europa, som en kulminasjon på den putinistiske utviklingen i Russland og russisk stormaktspolitikk. Den som går inn for umiddelbar «fred» nå – særlig i Ukraina – vil jo i realiteten bidra til en seier for Putins Russland. Det er et stort dilemma for fredsbevegelsen – og det er heller ikke helt nytt, poengterer Tønnesson.