Det er gjennomført store effektiviseringstiltak i norsk helsevesen de siste årene. Stadig flere oppgaver overføres fra sykehus til kommunalt nivå, men uten flere ressurser fører dette til økt belastning for de som jobber i kommunen.
Arbeidskraft fra utlandet har til nå vært viktig for å holde mangelen på helsepersonell i sjakk. Dette har imidlertid bidratt til å holde lønnsveksten nede, noe som har sørget for at mange norske sykepleiere forsvinner fra yrket. Denne sårbarheten ble spesielt tydelig under pandemien. Med andre ord, dersom tilgangen på billige vikarer reduseres, ville Norsk sykepleierforbund kunne få økt forhandlingsmakt i lønnsforhandlingene. Sverresdatter Larsen mener høyere lønnsvekst må til for å bidra til at flere sykepleiere ønsker å bli i jobben:
– Sykepleiere er en gruppe med høy utdanning og kompetanse, som vi kommer til å trenge mer framover. Da må dette reflekteres i lønnsnivået, understreker hun.
Men høyere lønn løser ikke nødvendigvis bemanningskrisen i seg selv. Det trengs også flere hender i jobb. Mange hevder at det vil bli for dyrt.
I Perspektivmeldingen fra 2021 var nemlig konklusjonen at vi må jobbe mer dersom vi skal ha råd til framtidens velferdstjenester. Hvem er det som skal jobbe mer, dersom vi ikke kan eller vil betale sykepleierne? Er det flere konsulenter som kan jobbe med å leie inn svenske sykepleiere vi trenger? Kanskje er ikke spørsmålet om vi «har råd til å betale for velferdsstaten?» men om vi har råd til å la være.
-Det er åpenbart at vi har råd til framtidens velferdsstat, det er bare et spørsmål om hvordan vi prioriterer, sier Grung Moe og legger til:
-Det viktigste er å få opp produktiviteten og få den økonomiske veksten opp på et bærekraftig nivå. Det er realressursene som skal komme framtidige generasjoner til gode, fortsetter Grung Moe.