Valestrand får ikke fast jobb, og søker derfor også på andre sesongjobber med det formål å spe på den inntekten hun allerede har. Hennes opplevelse er at hun er overkvalifisert for mange av disse jobbene.
– Jeg er litt på overtid, for mange arbeidsgivere vil ikke ansette ferdigutdannede til sommersesongen. Men når det ikke er noen “voksenjobber” som er interessert i oss, så må vi jo søke på sesongjobbene, sier hun.
Hun poengterer at sommeransatte ofte blir behandlet som annenrangs arbeidstakere, med lite kontroll over egne arbeidsoppgaver. Hun ønsker selv først og fremst å bruke kompetansen sin i en relevant jobb, men tror flere arbeidsgivere frykter at hun «bare vil vekk derfra”.
– De forventer at du skal søke deg bort. Derfor vil de ikke nødvendigvis investere så mye tid i deg, eller forvente at du skal bli værende, sier hun.
Likevel synes hun forventningene og kravene som stilles til sommeransatte er høye. Man skal gjerne ha mer utdannelse enn bare masterengraden. Valestrand opplever en forventning om at man skal være en hel bedrift i seg selv. Kravene til kompetanse er høye, og de som har jobbene vil helst ikke gi dem fra seg.
– Det gjør jo at dagens studenter, som burde få arbeidserfaring, ikke får jobbene, sier hun.
Hun mener dette er resultatet av en villet politikk fra norske politikeres side. Årevis med kutt i kulturen har bidratt til færre arbeidsplasser og mindre satsing på å få humanister ut i arbeidslivet.
Hennes egen erfaring er at det er mer behov enn noensinne for de sommeransatte – også resten av året. Trender som arctic tourism har økt populariteten til Norge som turistdestinasjon. Mange av turistene stopper innom Oslo og andre byer i sør, på vei til Nord-Norge.
– Vi burde egentlig slutte å kalle det “sesongjobb”, for det finnes ikke noen høysesong og lavsesong lenger. Oslo er en veldig godt besøkt by, men museene er trege med å innse at det er mye turister her også om vinteren. Med ny rekord i besøkende hver dag, trengs vi som har riktig kompetanse mer enn noensinne, mener hun.