fbpx
Samfunnsviterne mener

Budsjettforliket: Prioriterer studenter i Norge

Studentene skal få, men bare om du er norsk og studerer i Norge.

Tirsdag 29. november la regjeringen sammen med SV frem sin enighet om neste års statsbudsjett. Med krise, inflasjon og krig i Europa, var det godt å se at regjeringen prioriterer en av de gruppene som har minst i samfunnet, nemlig studentene.

Fra neste år vil en student få 9022 kr mer å rutte med i året, som vil si 820 kr fordelt over 11 måneder. Det er ikke all verden, men vil monne for få strømregningen og matbudsjettet til å gå opp.

Men det er ikke alle studenter som blir prioritert i neste års budsjett. Borgere utenfor EU/EØS som kommer for å studere i Norge, må nå betale skolepenger. Med de høye levekostnadene vi allerede har i Norge, vil trolig mange internasjonale studenter velge bort norske universiteter og høyskoler.

Det er synd, for internasjonale studenter gjør norske studiebyer mer mangfoldige. På lengre sikt kan det også føre til at norske universiteter får færre impulser og blir mer innadrettet. På toppen av dette ble det kjent at kuttet i stipendene til norske studenter i utlandet opprettholdes.

Utdanning og kunnskap er en essensiell del av et velfungerende demokrati og sivilsamfunn. Internasjonalisering og studentutveksling er viktig ikke bare for høyere utdanningssektorens del.

Like mye handler det om internasjonalt samarbeid og kulturell utveksling i en tid der det å stå sammen er viktigere enn noen gang.