Sensasjonelle og konspiratoriske nyheter sprer seg fortere på sosiale medier enn tørre fakta. Dette er en samfunnsutfordring vi må ta på alvor, ifølge professoren.
–Det har vært forsøk på å styre dette. I Australia ble en terrorhendelse spredd i en video. I tillegg ble det delt falske nyheter på ulike sosiale mediaplattformer. Myndighetene ville ansvarliggjøre Meta, Instagram, Whatsapp og X etterpå, men ble møtt med påstanden om at de prøver å begrense ytringsfriheten.
Som en del av sin doktorgrad har Jore gjort en historisk analyse av norsk mediedekning av terrorhendelser før og etter 9/11.
– Det er interessant å se hvor utrolig lite oppmerksomhet terrorisme faktisk fikk i norsk presse før. Om Norge kunne være et terrormål var nesten aldri en debatt i media eller noe det ble skrevet om. Etter 9/11 ser vi et enormt skifte, forteller hun.
– Fører den massive dekningen til at vi går rundt med en falsk følelse av utrygghet?
– Vi går helt klart rundt og er mer redd for terror enn det vi trenger å være, mener Jore.
Fra forskningen på hvordan risiko oppleves, vet man at det du nylig har lest om, vil oppfattes som mer sannsynlig enn det egentlig er. En feiloppfatning som i forskningen kalles «availability bias»
– Vi mennesker er også veldig dårlige på å forstå statistisk sannsynlighet. Vi forstår først og fremst konsekvensaspektet ved en hendelse. Vi er mer redd for risiko som vi ikke har kontroll over og som rammer flere i samfunnet enn enkeltindivider.