– Qatar ønsker at når du hører Qatar så assosierer du landet med Leo Messi og ikke med brudd på menneskerettighetene til migrantarbeiderne. Det er det som er konseptet sportsvasking, forklarer Frank Tangberg, prosjektleder i Amnesty.
Bruken av idrett til politiske formål har en lang forhistorie. Linjene går helt tilbake til de gamle romerne og Colosseum, via OL i Berlin i 1936, fotball-VM i Argentina i 1978 og til OL i Russland i 2014. Mange land har benyttet seg av sportsvasking. Poenget er å skape positive inntrykk av et land som egentlig driver med grove menneskerettighetsbrudd.
I 2022 skal de olympiske lekene foregå i Kina, og fotball-VM skal arrangeres i Qatar. Begge disse landene begår menneskerettighetsbrudd som de vil skyve oppmerksomhet bort fra.
– Kina har ikke pressefrihet, ytringsfrihet eller forsamlingsfrihet. De har satt over en million mennesker i interneringsleirer på bakgrunn av deres religiøse og etnisk tilhørighet, forklarer Tangberg.
Tangberg forteller videre at Kina sin sportsvasking også handler om en form for nasjonsbygging. Det at de klarer å arrangere OL for andre gang fungerer som en maktdemonstrasjon overfor egen befolkning. I tillegg vil de vise seg som en sterk nasjon på den internasjonale scenen.