Hvorfor streiker vi?
– Det korte og enkle svaret er at man gjør det i et forsøk på å forbedre egne lønnsforhold, arbeidstid og arbeidsmiljø. Men som jeg viser til i boken så har streiken historisk sett også vært et viktig ledd i demokratiseringen av Norge.
Bals forteller at arbeidstakere i Norge for hundre år siden manglet mange av de rettighetene vi i dag tar for gitt. Historiske øyeblikk som da fyrstikkarbeiderne gikk til streik i 1889 var med på vise arbeiderne at de kunne kreve bedre vilkår gjennom organisert samarbeid.
Utover 1900-tallet økte konfliktene i både lengde og omfang, og i 1931 ble mer enn 60 000 arbeidere stengt ute fra arbeidsplassene sine i en fem måneder lang storlockout. Det var under denne arbeidskampen det såkalte Menstad-slaget fant sted i Telemark, der statspoliti og militære styrker ble satt inn.
– Lockouten var et forsøk på å sulte arbeiderne til forhandlingsbordet for å få dem til å akseptere store lønnskutt, men også et forsøk på å knekke fagbevegelsen, sier Bals.
Lockouten endte i et slags uavgjort, hvor mer ekstreme krefter som hadde hatt innflytelse på arbeidsgiversiden, ble svekket. Det la grunnlaget for Hovedavtalen i 1935, som etablerte felles spilleregler for arbeidskonflikt. Dette hadde en stabiliserende effekt på norsk arbeidsliv og konfliktnivået ble redusert. Først i 1986 prøvde arbeidsgiverne seg igjen på lockout, men også denne gangen klarte fagbevegelsen å stå imot. De beholdt lavlønnstilleggene og fikk i tillegg redusert arbeidstida til 37,5 timer i uka, og Norsk Arbeidsgiverforening (NAF) gikk i oppløsning. Siden har vi sett flere mindre lockouter, og trusler om å bruke det, men ingen som har nådd et 1986-omfang.