fbpx
Kommentar

Samfunnsvitere er en uutnyttet ressurs i Trondheim

Bedrifter bør benytte seg av denne tverrfaglige innsikten som allerede finnes i studentmiljøet.

Dette er en kommentar

Den gir uttrykk for debattforfatterens analyser og meninger.

Som statsvitenskapsstudent ved NTNU – også kjent som «Dragvolling» – møter jeg ofte oppfatningen om at fremtiden først og fremst tilhører ingeniører og teknologer. Samtidig krever samfunnsutvikling langt mer enn kun tekniske løsninger.

Samfunnsvitenskapelige perspektiver beriker vår forståelse av hvordan ting henger sammen. Etter snart fem år som student sitter jeg igjen med innsikt i samspillet mellom teknologi, politikk, bærekraft og organisasjonsutvikling – samt en helhetlig forståelse av komplekse klima- og miljøutfordringer. Dette er en kompetanse som arbeidsgivere i Trondheim burde utnytte.

Å finne en relevant deltidsjobb i Trondheim kan være utfordrende for oss samfunnsvitenskapelige studenter. Flere ganger har jeg opplevd at arbeidsgivere primært etterspør tekniske ferdigheter, og dermed går glipp av verdifull samfunnsfaglig innsikt. Gjennom min nåværende praksisplass hos Fremje, har jeg imidlertid erfart hvordan min type kompetanse verdsettes og brukes aktivt – også i leveranser til teknologi- og industribedrifter.

I Fremje bistår jeg blant annet med analysearbeid, rapporter og tekstproduksjon for bedriftsprosjekter knyttet til grønn energiomstilling, som havvind og karbonfangst og -lagring. Her har jeg fått et godt innblikk i hvordan politiske rammevilkår påvirker virksomhetenes handlingsrom, og hvordan strategisk kommunikasjon kan utgjøre en avgjørende forskjell for å lykkes med slike prosjekter. Det hjelper ikke om du har et teknisk godt prosjekt, om du ikke enkelt kan forklare hvordan den kan gjennomføres og hva som må på plass for å få det til. Det er her samfunnsviterne kommer inn – vi oversetter komplekse løsninger og setter det i kontekst til beslutningstakere og samfunnet rundt.

Spesielt nå, når politikken endrer seg raskt – både nasjonalt og internasjonalt – ser jeg tydelig verdien av kunnskapen vi tilegner oss på Dragvoll. Samfunnsvitenskapelig kompetanse er ikke bare nyttig, den er helt nødvendig for å forstå og navigere disse endringene. Flere virksomheter kunne hatt stor nytte av kompetansen som allerede finnes hos studentene, gjerne gjennom relevante deltidsstillinger eller praksisordninger.

Studentene på Dragvoll er langt mer enn potensielle saksbehandlere – vi er analytikere, strateger og brobyggere mellom næringsliv, politikk og samfunn. Dessuten kan samfunnsvitere spille en viktig rolle i hele regionens utvikling, noe som allerede synliggjøres gjennom satsinger som Trainee Trøndelag.

Så hva kan næringslivet i Trondheim gjøre annerledes? Jeg ønsker å oppfordre arbeidsgivere til å ikke undervurdere samfunnsvitenskapen. Når tekniske løsninger skal implementeres og politiske endringer forstås, trenger man mennesker som evner å navigere komplekse terreng. Samfunnsviterne har allerede innsikten som kreves for å lykkes med det, og kompetansen finnes allerede i byen – det er på tide å bruke den!

Teksten ble først publisert i Adresseavisen/Adressa Debatt.