Pensjonssystemet er komplisert. Derfor er det viktig å ha noen grunnleggende fakta først, før man gjør sine vurderinger.
- Etter pensjonsreformen kan folketrygdens alderspensjon tas ut fra 62 år og fritt kombineres med inntekt.
- Det du har spart opp av pensjonsmidler skal fordeles på antall år du forventes å leve fra uttakstidspunktet. Tar du ut pensjon tidlig, blir årlig utbetaling lavere, og tilsvarende blir den årlige pensjonsutbetalingen høyere dersom du utsetter uttakstidspunktet. Dette kalles nøytralt uttak og ideen er at uttakstidspunktet ikke skal påvirke samlet utbetalt pensjon gjennom livet.
- Ny offentlig tjenestepensjon for deg som er født i 1963 eller senere, fungerer på samme måte, med en pensjonsbeholdning til disposisjon og årlig utbetaling som avhenger av tidspunktet for uttak.
- Både folketrygdens alderspensjon og offentlig AFP og tjenestepensjon er livsvarige ytelser som kommer til utbetaling selv om du lever lenger enn forventet og slik sett har fått mer utbetalt enn du har spart opp.
- Privat tjenestepensjon kan også tas ut fra 62 år. Noen har en livsvarig hybridpensjon, mens de fleste har en tidsbegrenset innskuddspensjon.
- En forutsetning for å ta ut folketrygdens alderspensjon før fylte 67 år, er at årlig pensjon ikke blir lavere enn nivået for garantipensjonen.
Hva som «lønner seg», er et spørsmål om økonomisk totalregnskap, hva som samlet sett gir mest pensjon gjennom livsløpet, forutsatt at du lever så lenge som statistisk forventet. Hvor lenge du faktisk kommer til å leve er en fasit du ikke har. Din livssituasjon, helsesituasjon, økonomi og muligheter for å fortsette lenge i arbeid kan gjøre at du har mange valg eller ingen reelle valg.
Når lønner det seg egentlig å ta ut alderspensjonen?