Vi lever i en tid preget av økonomiske utfordringer og fristelser. Dette har fått meg til å reflektere mer enn noen gang over den komplekse, unike og kreative arten som mennesket utgjør.
Min påstand er at hvis flertallet slutter å kjøpe varer på avbetaling eller tar opp “drittlån” med himmelhøy rente, vil det ikke lenger være en lønnsom forretning.
De som tilbyr slike tjenester må kanskje finne andre måter å tjene til livets opphold på, og forhåpentligvis vil de velge veier som tar mer samfunnsansvar. Resultatet kan være et bedre sted å leve for enkeltpersoner, familier og samfunnet som helhet.
Selvfølgelig forstår jeg at bransjer som gir ut “drittlån,” kreditt, avbetaling og lignende, opererer innenfor lovens rammer og har som mål å tjene penger til livets opphold, akkurat som de fleste av oss andre.
Derfor er det avgjørende at vi som enkeltpersoner regulerer oss selv og unngår å falle for fristelsene.
Vi kan se historiske eksempler som finanskrisen i 2008, som ifølge flere studier var et resultat av lån med høy risiko og astronomiske renter. Slike lån ble gitt til mennesker som mest sannsynlig ikke hadde kapasitet til å tilbakebetale dem, noe som førte til store problemer i USA.
Men hva med “drittlånene” i Norge? Er det egentlig bedre med kredittgjeld, Klarna og alle andre aktører som appellerer til våre psykologiske behov?
De fleste vil nok være enige i at kredittkort, kreditt og avbetalingsavtaler mest sannsynlig fører til mer angst, stress og psykisk belastning enn glede for privatpersoner.
En personlig økonomi som inkluderer “drittlån” eller kreditt ville mest sannsynlig blitt bedre om den var mer regulert og strengere enn den er i dag. Min påstand er at “drittlån” og kreditt til privatpersoner kan føre til økt kriminalitet og psykisk uhelse.
Når forbruk blir fienden