fbpx
Jobbintervjuet

Fra byråkrat til bærekraftsekspert

Hans Olaf Delviken har gått fra å være ekspert på bærekraftige anskaffelser til å utdanne neste generasjons bærekraftseksperter.

20220905_143052-scaled-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde av Hans Olav Delviken

Høgskolelektor ved Høgskolen i Innlandet, Hans Olaf Delviken. Foto: Privat

Fakta:

Navn: Hans Olaf Delviken
Alder: 48 år
Utdanning: Master i miljøledelse, Lund Universitet
Jobb: Høgskolelektor ved Høgskolen i Innlandet

– Jeg jobber egentlig for å overflødiggjøre min egen jobb. Først da har jeg lykkes. Jeg brenner for at bærekraft skal være integrert i alt vi gjør, forteller Hans Olaf Delviken.

Inntil det skjer er han denne høsten opptatt med å forelese og engasjere studenter til å reflektere over ulike  bærekraftscenarioer i forelesningssalen til Høgskolen i Innlandet.

– Jeg er tilknyttet studiet i bærkraftsøkonomi, som er lagt til høyskolens studiested i Kongsvinger. Etter mange år i Oslo flyttet jeg hjem til Eidskog for få år siden. Så kom koronatiden, og som for mange andre åpnet det nye muligheter, forteller han.

48-åringen har mange år bak seg innen offentlig forvaltning der han har jobbet med bærekraft på ulike måter. Både med søkelys på lover, regler, men også gjennom mykere virkemidler. De siste årene har han jobbet med bærekraftige offentlige anskaffelser, før han for noen måneder siden foretok det grønne jobbskiftet og startet som høyskolelektor på Høgskolen i Innlandet.

-Jeg brenner for at bærekraft skal være integrert i alt vi gjør.

Hva gjør du i jobben din?

-Jeg gjør på mange måter mye av de samme som jeg har gjort tidligere. Jeg snakker til folk om bærekraft. Som høgskolelektor skal jeg blant annet jobbe mye med å koble studenter og næringsliv i bærekraftprosjekter. Det kan være alt fra foredrag og workshops til større studentprosjekter som bachelor og masteroppgaver. Studentene har perspektiv og ressurser som næringslivet trenger i fremtiden. Målet er å få til gode synergier allerede i studietiden til studentene.

Hvordan bidrar du som samfunnsviter innen bærekraftfeltet?

-Jeg tenker helhet og jeg bidrar til at studentene kan gi bærekraftbegrepet et innhold. Jeg tror jeg er god på å gjøre det til noe håndfast og praktisk. Jeg brenner også for å se økonomi, sosiale faktorer og miljø i et helhetsperspektiv.

Hva tror du om fremtidens jobbmarked innen bærekraft for fremtidens samfunnsvitere?

– Samfunnsvitere skal kunne noe om samfunnet, og bærekraft er nå helt inne i essensen av hva mye i samfunnet nå handler om. Samfunnsvitere har gode forutsetninger for å jobbe med bærekraft. De har oversikten og det strategiske blikket og slik jeg ser det har de gode evner for å bli fremtidens ledere, avslutter Delviken.