Det var Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen som i juni la frem lovforslagene for Stortinget. Målet er å få flere som jobber deltid over i heltidsstillinger.
I lovproposisjonen foreslås det å fastsette en normgivende bestemmelse om at hovedregelen i arbeidslivet skal være ansettelse på heltid, og at behov for deltidsansettelse skal dokumenteres av arbeidsgiver og drøftes med tillitsvalgte. Arbeids- og inkluderingsministeren uttalte at endringene særlig vil komme bedrifter som mangler kvalifisert arbeidskraft til gode. Samtidig skal ikke forslaget stenge for muligheten for deltidsarbeid.
– Selv om heltidskultur er viktig, er det også viktig at man beholder muligheten for deltid for dem som av ulike årsaker ikke kan arbeide heltid, uttalte Mjøs Persen.
Muligheten for deltid er en viktig forutsetning for et inkluderende arbeidsliv. Et klart flertall, omkring 80 prosent, av de som jobber deltid i dag, gjør dette frivilling. Det behøver ikke være et problem i seg selv. Snarere tvert imot. Blir deltidsstillingene færre er bekymringen at det kan bidra til å dytte bort de som står med én fot innenfor arbeidslivet.
Nettopp dette bekymrer Anna Molberg, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen for Høyre. Hun er skeptisk til regjeringens innstramminger i arbeidsmiljøloven.
– Mange ønsker å jobbe redusert av ulike grunner, kanskje fordi man har flere arbeidsgivere for å tilegne seg mer erfaring, kanskje av familiære årsaker. Reglene må være litt fleksible i verdens beste arbeidsmarked, sier Molberg.