Til tross for dette, tror ikke Karp at mangel på ledere vil være noe problem med det første. Han underviser i nettopp ledelse, og ser ingen tegn på at færre er interessert i slike studier.
– La oss si at det stemmer at det bare er 30 prosent som har lyst til å bli ledere. Blant tre millioner arbeidstakere, tilsvarer det en million arbeidstakere. Det er ganske mange.
Men både Karp og Bonvik er enige om at det kan bli et problem hvis det blir utfordrende å få tak i de riktige kandidatene.
– Som samfunn trenger vi de beste til å lede oss. Dersom færre ønsker å gjøre det, betyr det at vi må jobbe med å overtale de som nøler med å ta på seg ansvaret, men som kanskje er best egnet, sier Bonvik.
Han påpeker at målet ikke er å overbevise alle om at de burde styre unna lederoppgaver – bare de som verken vil trives med dem, eller gjennomføre dem særlig bra.
– Det finnes mange solide ledere der ute, som lar seg motivere av de oppgavene som andre ser på som en byrde. De opplever glede ved å utvikle mennesker og bygge sterke team. Disse menneskene må vi friste, lokke og overtale til å ta på seg disse rollene. Men resten av oss bør sitte rolig i båten og heller finne på noe annet.