Etter at Donald Trump kom til makten i USA, har det grønne skiftet blitt sterkt nedprioritert. For forskningssektoren har det resultert i at mange klimaforskere har mistet forskningsstøtte, og noen har til og med mistet jobben. Flere av dem søker seg mot Europa. Men også for det grønne næringslivet får Trump-administrasjonens politikk store konsekvenser. Det er imidlertid ikke sikkert at det europeiske markedet klarer å trekke til seg nye investeringer og nye bedrifter av den grunn.
Grønn U-sving
De store endringene i amerikansk klimapolitikk kan få konsekvenser for det grønne skiftet, også i Europa. Men ikke alle fremtidsutsikter er like dystre.
Satser på «grønne delstater»
En bedrift som har fått føle endringene på kroppen, er bergensbaserte Corvus Energy, som produserer nullutslippsløsninger, inkludert batterisystemer, til bruk i maritim industri. Miljøgevinsten av slik virksomhet er stor – i november i fjor annonserte selskapet at batterisystemene deres har ført til mer enn 10 millioner tonn mindre CO2 utslipp globalt.
USA har lenge vært et viktig marked for Corvus, og bedriften har en fabrikk i Bellingham i staten Washington. Imidlertid er det varslet kutt i investeringene i grønne løsninger på en rekke føderale prosjekter etter at Donald Trump tiltrådte som president.
Likevel er Corvus optimistisk med tanke på mulighetene i det amerikanske markedet, spesielt fordi mange delstater fremdeles satser på klimavennlige løsninger.
– Flere delstater, særlig på vest- og østkysten, fortsetter å satse på grønne løsninger innenfor maritim sektor, og vi håper å kunne vinne flere av disse prosjektene i fremtiden, forklarer Anri Håvard Hebib, visepresident for strategi og kommunikasjon i Corvus.


Anri Håvard Hebib, visepresident for strategi og kommunikasjon i Corvus. Foto: Eivind Senneset/Corvus Energy.
I tillegg til Trump-administrasjonens kutt i grønn energiproduksjon, må Corvus også vurdere hva de amerikanske tollmurene vil ha å si for bedriften.
– Det er foreløpig for tidlig å si nøyaktig hva dette vil innebære for oss som selskap. Vi har etablert en arbeidsgruppe som kontinuerlig analyserer konsekvensene, men arbeidet er krevende ettersom det stadig skjer endringer i den amerikanske tollpolitikken. Derfor må tiden vise hva som faktisk blir de reelle konsekvensene for selskapet, sier Hebib.
Til tross for at mange bedrifter i bærekraftssektoren, som Corvus Energy, går en usikker fremtid i møte, er det lite som tyder på at hverken bedrifter eller investorer i grønn sektor flytter fokus fra USA til Europa.
Må kjempe for å overleve
– Vi ser ikke at «green tech»-bedrifter flytter fra USA, men mange av dem må virkelig kjempe for å overleve, sier Eric Strand i investeringsselskapet AuAg Funds.
Han forklarer at de bedriftene som overlever har falt betydelig i verdi den siste tiden.
– Mange bedrifter hadde stor oppgang i aksjekursen når bærekraft stod høyt på agendaen. Nå som vindene fra USA har snudd, har nedgangen vært brå. Man kan virkelig snakke om ”fallen angels”, forklarer Strand.


Eric Strand i investeringsselskapet AuAg Funds. Foto: AuAg.
Våpenindustrien er markedets nye yndling
Problemene i bærekraftssektoren i USA har heller ikke ført til noen kapitalstrøm fra USA til Europa i grønn sektor. Kapitalflyttingen har i stedet kommet våpenindustrien til gode. Det forklarer finansekspert Stefano Galiani ved Roma 1-universitetet i Roma.
– Så langt har vi ikke sett noen kapitalforflytning fra USA til Europa innen bærekraftsområdet. Før handelskrigen startet den 2. april så vi derimot en betydelig kapitalbevegelse fra USA til Europa innen våpenindustrien, fordi opprustningsplanene i Europa tiltrakk mange investorer, forklarer Galiani.


Stefano Galiani ved Roma 1-universitetet i Roma Foto: Privat.
Han tror at Europas ”Green Deal” må modifiseres som et resultat av endringene i amerikanske politikk, både innen klima og handel.
– Spesielt målet om elektrifisering av bilparken tror jeg ikke lenger er realistisk, de elektriske bilene koster for mye og kommer nå til å koste enda mer, sier Galiani.
Også Eric Strand bekrefter at snarere enn å konsentrere seg om europeisk bærekraftssektor, har markedet fått det han kaller ”nye yndlinger”. Det gjelder våpenindustrien, men også utvinning av essensielle metaller, noe som gjør Strand mer optimistisk med tanke på bærekraftssektorens fremtid.
Han forklarer at EU har listet opp 34 såkalte kritiske metaller som er av strategisk betydning for medlemslandene. Disse utgjør viktige ingredienser i teknologier som er helt grunnleggende for å sikre ikke bare det grønne skiftet, men også andre sektorer som digitalisering, romindustri og forsvarskapasitet.
Norden må bli en del av løsningen
– Elektrifisering er den store trenden i vår tidsepoke og det er denne utviklingen som gjør at vi har økt behov for essensielle metaller som kopper, sølv og litium, sier Strand.
I dette scenariet tror han at Europa og ikke minst Norden vil spille en viktig rolle.
– Økt utvinning av slike metaller i Norden kommer til å bli svært viktig for å begrense avhengigheten andre land. Derfor er det viktig at vi er en del av løsningen på dette området, understreker Strand.