fbpx
Nyheter

Flyttet hjem og ble gründer

- Det var ikke den ideelle tiden å starte bedrift på, men jeg bestemte meg for at tiden var inne for å satse likevel, sier Kathrine Vindedal (29).

Med få bo- og jobbmuligheter i hjembygda velger de fleste unge og nyutdannede å søke arbeid i by fremfor distrikt.

Kathrine Vindedal (29) derimot, tok saken i egne hender da hun etter ni år på farten, flyttet hjem igjen til Aurland i Sogn. På det minst gunstige tidspunktet tok hun full sats og startet egen bedrift.

Kathrine Vindedal er født og oppvokst i Aurland i Sogn.

Gründer i hjembygda: Kathrine Vindedal er født og oppvokst i Aurland i Sogn. Foto: Privat

- Passet ypperlig i Aurland

Kathrine har alltid hatt lyst til å starte noe eget, og hun har hele tiden tenkt at hun skulle flytte tilbake til Aurland, hvor hun er født og oppvokst.

Vestlandskommunen og naturperlen innerst i Sognefjorden, er et postkort-vakkert sted å besøke for turister. Kathrine valgte heller å dra fra hjemstedet. Da hun var 16 år flyttet hun på hybel i Sogndal, halvannen time unna barndomshjemmet, for å gjennomføre videregående.

Tre år ble til ni ekstra år fylt med studier i utlandet, reiser og jobb før hun flyttet tilbake til Aurland i 2018. Oppholdet i hjembygda kunne blitt kortvarig, for Kathrine fikk tilbud om både jobb og leilighet på solkysten i Spania.

Så ble verden rammet av pandemi, og en karriere i syden måtte skrinlegges.

Kathrine fikk i stedet tid til å tygge på tanken om egen bedrift. Ideen om selvutleie av elsykler og navnet «Fjordsplorer», hadde hun allerede lagret i et notat på mobilen for flere år siden.

– Jeg tenkte at et utleietilbud av elsykler passet ypperlig i Aurland, forteller 29-åringen.

– Det var ikke den ideelle tiden å starte bedrift på når samfunnet var nedstengt. Men jeg bestemte meg for at tiden var inne for å satse likevel, smiler hun.

Etter en knallhard arbeidsmaraton ispedd en god dose optimisme og tro på konseptet, åpnet Fjordsplorer opp for elsykkelutleie i mai 2022.

Fjordsplorer, med gründer Kathrine Vindedal i spissen, åpnet opp for utleie av el-sykler i mai 2022.

Fjordsplorer, med gründer Kathrine i spissen, åpnet opp for utleie av elsykler i mai 2022. Foto: Privat

Sjansen for suksess

I den ferske virksomheten har hun ingen ansatte enda, men flere gode hjelpere. Kathrine er klar over at det ikke er risikofritt å satse på gründervirksomhet i en utkantkommune.

Men 29-åringen tror sjansen for suksess kommer an på hvilken type bedrift man starter i distriktet. Noen ideer har man større muligheter til å lykkes med i ei bygd enn i en by og omvendt, mener hun.

– Og i en turistkommune har man kanskje bedre sjanse til å komme seg inn på markedet i forhold til andre kommuner, hvor man gjerne er den første til å starte en visst type bedrift, legger entreprenøren til.

Kathrine heier på å få gründerspirer til å satse i distrikts-Norge, men ikke mange våger å gjøre som hun selv og flytte tilbake til hjembygda for å etablere seg.

Selv om det er flere faktorer som spiller inn, tror 29-åringen samtidig at det er to hovedårsaker til dette, som går hånd i hånd:

– Mangel på bo- og jobbmuligheter. Det hjelper ikke at småkommuner har gode bomuligheter hvis de ikke har nok arbeidsplasser og motsatt, sier hun.

- Unge må inkluderes i lokalmiljøet

Anders Mahlum Melås ved Ruralis, Institutt for rural- og regionalforskning, forsker blant annet på ungdom i distriktene, og hvordan de ser på eget lokalmiljø, arbeidsmuligheter, utdanning og fremtid.

– Mange unge på bygda sier at de skulle ønske at de kunne etablere seg på hjemstedet sitt, men at uten en interessant jobb der de får brukt utdanningen sin er dette mindre sannsynlig, sier Mahlum Melås.

Han har inntrykk av at flere tenker at det er i byene det er mulig å gjøre karriere, at det er i byene de mest spennende og utfordrende jobbene finnes, og at fritidsmulighetene der er mer attraktive.

Men det mange unge ikke er klar over, er at det også finnes gode muligheter for varierte og spennende jobber i bygde-Norge, mener Mahlum Melås.

– Når man som ung forsøker å komme seg inn på arbeidsmarkedet, kan dette også være enklere på mindre steder, mener forskeren.

Samtidig er det viktig at kommunene klarer å holde på de unge de tiltrekker seg, blant annet med et stimulerende fritidstilbud utenfor jobb, understreker han.

– Unge må inkluderes i det lokale miljøet. Det å skape arenaer der tilflyttere blir inkludert i lokalsamfunnet er noe jeg tror mange kommuner kan bli bedre på, sier han.

Anders Mahlum Melås ved Ruralis, Institutt for rural- og regionalforskning.

Anders Mahlum Melås ved Ruralis, Institutt for rural- og regionalforskning. Foto: Ruralis

Det viktigste av alt

Tatt i betraktning at pandemien fortsatt preger samfunnet, og at sommerværet på Vestlandet har vært vått, har Fjordsplorer fått en grei start, synes Kathrine.

At det satses på en ung og urban bedrift i Aurland er noe lokalbefolkningen setter pris på, merker hun.

– Vi har kun fått positive tilbakemeldinger, både på selve konseptet og at vi tør å satse, smiler Kathrine.

Støtte fra lokalmiljøet er viktig, bedyrer hun.

For å lykkes som gründer i distriktet er det verdifullt å ha personer man kan rådføre seg med.

– Jeg er heldig som kjenner folk med lang erfaring innen gründervirksomhet som har vært mine mentorer, sier Kathrine.

– De fleste kommuner har også ansatte som skal kunne bistå gründere med veiledning, legger hun til.

Som entreprenør bør du bruke alle ressursene du har tilgang på, tipser Kathrine.

Hun understreker at det absolutt viktigste for å lykkes som gründer, uansett, er å være motivert og ha tro på ideen og bedriften din.

– For om du ikke tror på det selv, hvorfor skal andre tro på det?