Facebooks «høyesterett», også kjent som Tilsynsrådet ble offisielt lansert i 2020. Ifølge rådets egne nettsider skal det fungere som et uavhengig organ for ankesaker, som skal hjelpe Facebook på deres plattformer med ytringsfrihetsproblematikker som har vært vanskelige for teknologigiganten å avgjøre. Rådet er økonomisk uavhengig fra Facebook og har 40 medlemmer fra over hele verden, deriblant Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Ideen om rådet ble lansert allerede i 2018 i etterkant av en særdeles tøff periode for Zuckerberg. Facebook ble kraftig kritisert etter det amerikanske presidentvalget i 2016 for å ikke ha stoppet spredningen av falske nyheter og russisk desinformasjon på deres plattformer. Selskapet havnet også i en vanskelig situasjon på nyåret 2021 da de så seg nødt til å utestenge tidligere president Donald Trump fra sine plattformer etter stormingen av den amerikanske kongressen. Slike ytringssaker har lenge vært et problematisk tema for teknologiselskapet som i all hovedsak har ønsket å unngå den politiske debatten. En av Tilsynsrådets mest publiserte saker var i starten av mai, og da valgte de å kritisere Facebooks håndtering av Trump-utestengelsen.
En av de som har lagt merke til det nye rådet er Anine Kierulf. Kierulf er utdannet jurist og arbeider som førsteamanuens ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo. Hun er en av Norges fremste eksperter på ytringsfrihet og har tidligere kritisert Facebooks bruk av vilkårlige håndhevelse av brukervilkårene på sine plattformer. Kierulf er i hovedsak positiv til initiativet, men understreker at det i et større perspektiv er problematisk at private medier regulerer ytringsfriheten vår.
– Alle forsøk på å bedre måten de gjør det er positivt, sier hun.