En undersøkelse fra Norsk seniorpolitisk barometer 2022, Yrkesaktiv befolkning, viser at det er særlig innen hotell-, restaurant-, servering- og forretningsmessig tjenesteyting at arbeidstakere opplever diskriminering på bakgrunn av alder.
Aldersdiskriminering gjør seg særlig gjeldende ved innføring av ny teknologi, deltakelse på kurs og ved opplæring i arbeidstiden. Samtidig opplever de det gjelder reduserte muligheter for forfremmelse og lønnsforhøyelse.
Ved innføring av ny teknologi på arbeidsplassen, har over halvparten av yrkesaktive opplevd at arbeidsgiver foretrekker opplæring av yngre ansatte før eldre. Én av fire har opplevd at eldre forbigås ved forfremmelser og intern rekruttering, og blant yrkesaktive over 60 år er denne andelen høyere.
— Dette handler om oppfatninger, holdninger og at man ikke har tilstrekkelig kunnskap om hvem disse seniorene er og hva de egentlig kan bidra med, sier Østerud.
Per Erik Solem, forsker ved NOVA, som i en årrekke har forsket på aldring og arbeid, forteller samtidig at omfanget av aldersdiskriminering er vanskelig å måle.
— Et enkelt, åpent spørsmål slik som i Norsk seniorpolitisk barometer (NSPB) har en tendens til å gi lavere forekomster enn undersøkelser med flere konkrete spørsmål. NSPB omfatter bare folk som er i arbeid, og arbeidsledige som har søkt på jobber uten å lykkes faller dermed utenfor. Sannsynligvis er den reelle forekomsten høyere enn det som måles i denne undersøkelsen, sier han.
— Min tolkning er at alderisme og dermed aldersdiskriminering er solid forankret i vår kultur, legger forskeren til.