fbpx
Nyheter

Et arbeidsliv i bevegelse

Pandemien har gitt mange tid til å reflektere over sin egen arbeidssituasjon. En undersøkelse viser at hele 8 av 10 arbeidstakere har revurdert jobben sin.

Arbeidsmarkedet har siden pandemien startet vært i stor endring, og allerede i fjor kunne Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for FINN jobb, fortelle at jobbarmedet i Norge var på full fart oppover igjen. 2020 var preget av permisjoner og oppsigelser som følge av koronapandemien. Denne tendensen fortsatte å øke i løpet av året og rekordhøye annonsetall og stillingsutlysninger på FINN jobb var et faktum.

-Tall fra 3. kvartal for 2021 viser at det er en økning på nesten 60 prosent i antall nye stillingsutlysninger på FINN jobb sett mot samme periode i fjor – med over 244 000 nye stillinger. Det har aldri vært så mange muligheter for arbeidstakere som det er nå, sier Ringvold.

Og det er fremdeles rekordmange stillinger ledige. Nyere tall fra FINN jobb viser at antallet ledige stillinger fortsetter å øke. Det er i tillegg en vekst i en rekke bransjer som bygg- og anlegg, helse- og omsorg, butikk- og varehandel, transport og logistikk, og IT-bransjen, som ser ut til å holde seg stabil ut i det nye året, sier han.

christopher-ringvold.-foto-Caroline-Roka-FINN.-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde av Christopher Ringvold

Det har aldri vært så mange muligheter for arbeidstakere som det er nå, mener Ringvold. Foto: Caroline Roka/FINN.

Flere har revurdert jobben

– Ja, det er rekordmange arbeidstakere i bevegelse nå, bekrefter markedssjef i HR- og bemanningsselskapet Randstad, Christian Børresen.

Randstad gjennomførte nylig en undersøkelse som viser at svært mange nordmenn er åpne for å bytte jobb. Av de 800 arbeidstakerne som har deltatt i undersøkelsen, svarte 51 prosent at de i løpet av de siste 18 månedene har revurdert om jobben de har passer inn i livet de lever. I tillegg har 30 prosent vurdert dette til en viss grad.

– Åtte av ti har revurdert jobben i lys av pandemien. Dette skyldes at arbeidstakere ikke har den samme tilknytningen til arbeidsforholdet sitt som tidligere, for eksempel er mange nyansatte onboardet i en digital jobbhverdag på hjemmekontor. De blir ikke kjent med kolleger på samme måte og opplever å ha en mindre følelse av tilhørighet til jobben sin. Dermed kan man lettere bli fristet av høyere lønn i en ny jobb, og valget om å skifte jobb blir enklere, sier Børresen.

christian-borresen-randstad-1-1-Foto-Randstad-aspect-ratio-9-16
Portrettbilde av Christian Borresen

Markedssjef i HR- og bemanningsselskapet Randstad, Christian Børresen. Foto: Randstad

Vanskelig å ta et valg

– Vi ser også at mange er usikre på om de bør bytte jobb. Noen lar seg ikke friste av høyere lønn, men svarer at det er viktigere med et godt arbeidsmiljø for å bli i jobben. Her kreves det en innsats fra ledere i det å bygge en god kultur og vite hvordan man leder de ansatte på hjemmekontor. Rastløse arbeidstakere kan bli en utfordring for arbeidsgivere da det koster mye penger for bedriften å ansette nye.

Topp 5 bransjer i 2022:

  1. Bygg og anlegg
  2. Helse og omsorg
  3. Butikk og varehandel
  4. Transport og logistikk
  5. IT

Kilde: www.finn.no

Mye som spiller inn

Elaine Bloom er karriereveileder på Universitet i Oslo og har erfart hvordan pandemien har gitt mange rom og tid til å reflektere over sin egen arbeidssituasjon.

– Valg av arbeid og utdanning innvirker på flere områder i livet, og er av stor betydning for nære relasjoner, psykisk og fysisk helse, personlig utvikling og økonomi. Ved å ta en aktiv rolle i din egen karriereutvikling tar du også deg selv på alvor når utforsker tanker eller følelser, dilemmaer, begrensninger og muligheter knyttet til et jobbytte, sier hun.

Bildet-av-Elaine-Bloom-foto-Helene-Remoy-aspect-ratio-9-16
Bildet av Elaine Bloom - foto Helene Remøy

Elaine Bloom er karriereveileder på Universitet i Oslo og har erfart hvordan pandemien har gitt mange rom og tid til å reflektere over sin egen arbeidssituasjon. Foto: Helene Remøy

Lov å prøve noe nytt

Hun mener at det er viktig å ta grep om egen karriere når du har god energi og har det godt på jobb.

– Bærekraftige karrierevalg handler om å velge det som er viktig for deg i den situasjonen du befinner deg i. Bli kjent med ulike måter valg kan tas på, ha bevissthet om måten en selv velger, og hvordan dine valg påvirker deg og de rundt deg. Kjenn etter hva som inspirerer deg og hva som holder deg tilbake. Lag en for og en imot liste når du står ved et veiskille, råder hun arbeidstakere.

For noen oppleves karrierevalg og bytte av jobb som et endelig stort valg hogd i stein. For andre er det alle valgmulighetene som gjør det utfordrende å i det hele tatt velge. Det er lov til å prøve noe nytt, være usikker, ombestemme seg, endre retning.

-Du trenger ikke vente helt til det butter. Sett av tid i kalenderen til å jobbe med karriereutvikling, bygg nettverk, bli bevisst på vaner og tankemønstre, tilegne deg ny kompetanse. Involver venner som heier på deg, og sørg for kreativitet og nysgjerrighet i prosessen. Det vil være av stor betydning for dine fremtidige karrierevalg, sier Bloom.

Ved å ta en aktiv rolle i din egen karriereutvikling tar du også deg selv på alvor når utforsker tanker eller følelser, dilemmaer, begrensninger og muligheter knyttet til et jobbytte.

7 tips til deg som vurderer å bytte jobb:

 

1. Lag en liste

Finn ut hva som er viktig for deg, ved å lage en liste med grunner til hvorfor du ønsker et jobbskifte. Slik kan det bli tydeligere for deg hva som er motivasjonen din for å bytte jobb.

  • Hva vil jeg?
  • Hvem vil du jobbe med?
  • Hvordan ser det ut der du jobber?
  • Hva slags arbeidsoppgaver vil du ha?

Sett deretter av tid til å se på listene dine og gjør deg noen refleksjoner.

 

2. Få oversikt over egen kompetanse

Samle kompetansen du har tilegnet deg i både jobben og utenfor arbeidslivet. Noter ned suksesshistorier, eksempler og egenskaper. Kompetansekartlegging hjelper deg å sette ord på det du har lært, og hva du faktisk kan. Faglig og akademisk kompetanse, livserfaring og arbeidserfaring. Frivillig arbeid, verv og innsikt i interesser, verdier, styrker og ferdigheter er viktige kompetanser å kjenne til. Like viktig er det kunne formidle kompetansen din i form av CV, søknad, jobbintervju eller startup. Utforsk din kompetanse sammen med andre, gjør deg også kjent med arbeidsmarkedet og samfunnets fremtidige kompetansebehov.

3. Oppdater CV og LinkedIn -profil

Vær nysgjerrig på hvordan din kompetanse har overføringsverdi til andre bransjer, yrker eller roller.

4. Forbered deg på hindringer

Vær ærlig med deg selv om hvilke bekymringer du har, og skriv ned potensielle barrierer som kan dukke opp. Skap deg strategier for å håndtere hindringene du har notert. Skill mellom hva som innenfor din kontroll, og forsøk å gi slipp på det du ikke rår over, som for eksempel hva andre tenker om valget ditt. Det vil spare deg for mye uro og stress.

5. Bygg nettverk

Du er din egen merkevare. Delta på frokostseminarer kurs eller konferanser. Snakk med nettverket ditt og fokuser på hva du kan bidra med inn i relasjonen. Spør om tips eller råd, istedenfor å spørre om noen kan hjelpe deg med å finne en jobb. Allier deg med en heiagjeng, og øv også på å formidle motivasjonen din, viktige verdier, hva du vil og dine bidrag til arbeidslivet.

6. Utforsk arbeidsmarkedet

Du svikter ingen ved å sjekke ut arbeidsmarkedet. Det er lov til å søke jobb mens du er i jobb. Det er en fin måte å gjøre deg kjent med krav og forventninger i arbeidsmarkedet. Sett opp en liste med egne ønsker og forventninger. Her kan du få innblikk i markedsverdien din, og du kan avdekke om det kan vært lurt med påfyll av kompetanse. Du kan også starte for deg selv, søke permisjon eller tenke både – og løsninger. Ta pulsen på hva som rører seg i arbeidsmarkedet. Benytt www.utdanning.no eller www.arbeidsplassen.no for å lære mer, sammenligne yrker og innhente informasjon.

7. Skap mening der du er, med det du har

Lag en liste over hva som er viktigst for deg og betyr mest. Skriv ned alt du gjør i løpet av en dag eller en uke, så sammenligner du listene. Deretter kan du ta nødvendige grep for å få mer arbeidsglede. Vær nysgjerrig på tanken bak de ulike arbeidsoppgavene dine og rollen, og se på hvordan du kan bidra utover deg selv, og se på jobben du gjør i en større sammenheng. Få inn litt lidenskap også. Hvis du elsker baking, men jobber med noe annet, dra i gang en digital bakedag den siste fredagen i måneden. Vær kreativ og finn ulike måter å invitere lidenskapen din inn i jobben.