Woke er et omstridt begrep og var opprinnelig et kamprop for Black Lives Matters aktivistene i USA, som varslet om systematisk undertrykkelse av minoriteter. I dag har det for mange blitt en samlebetegnelse for overdreven politisk korrekthet og et radikalt tankesett. Ord som kansellering og deplattforming har blitt fast inventar i den amerikanske samfunnsdebatten, og motstandere av woke-bevegelsen ser dette som en omfattende sensur av ytringsfriheten. Forkjemperne derimot forstår det som starten på en mer ansvarlig dialog, som beskytter de historisk undertrykte minoritetene i landet.
Wokeness har til dels også gjort inntog i den norske samfunnsdebatten. Da avisa Universitas meldte om daværende OsloMet-rektor Curt Rice sin avgang, beskrev de han som «Oslos kanskje wokeste rektor». Medlemmer av Oslo Grønn Ungdom har også blitt beskylt for å være woke, da de i 2021 tok til orde i VG om å få statuen av den britiske statsministeren Winston Churchill fjernet fra Solli plass i Oslo.
Forslaget møtte stor motstand, og statuen av Churchill står støtt den dag i dag. Til tross for dette er hendelsen et eksempel på innflytelsen internasjonale diskusjoner har på den offentlige debatten i Norge. Det vekker spørsmål om hvorvidt woke-kulturen er kommet for å bli, og hvilken effekt det vil få på samfunnet.