Vandrer man langs hovedgata i Longyearbyen høres mange forskjellige språk. Engelsk, thai, spansk og tysk for eksempel. Byen huser over 50 forskjellige nasjonaliteter, og blir stadig mer internasjonal. Mange ser på den store sammensetningen som en styrke, men ikke alle er enige.
I juni denne sommeren dumpet det ned et høringsbrev fra justisdepartementet i postkassen til sysselmesteren på Svalbard. Der står det at utenlandske innbyggere som ikke har tilbragt minst tre år i en kommune på fastlandet, vil kunne miste stemmeretten. I tillegg vil de kunne bli fratatt muligheten til å delta i politisk arbeid. De kan altså ikke velges inn i lokalstyret, som er det folkevalgte organet i Longyearbyen.
– Det gir en følelse av at vi som ikke har norsk pass er mindre verdt, sier Olivia Ericsson. Hun sitter ved et av bordene innerst i en summende kafé i hovedgata i Longyearbyen. Ericsson er svensk, men har bodd på Svalbard i ni år. I 2019 ble hun valgt inn i lokalstyret som MDGs eneste representant. Om forslaget fra justisdepartementet går gjennom i Stortinget, vil hun miste plassen. Det er meningsløst, synes Ericsson.
– Om vi skal ha et levende lokalsamfunn, må vi som bor her ha mulighet til å påvirke. Å ta fra så mange den retten synes jeg er helt absurd. Jeg skjønner jo at det handler om å fornorske Longyearbyen. Men jeg tror ikke det er beste for stedet, sier hun.
Mens Ericsson prater, bryter en kvinne på sidebordet inn i samtalen. Hun er norsk statsborger, og like opprørt over forslaget. Om det går gjennom, vil hun selv la være å stemme i protest, forteller hun, Ericsson nikker.
– Vi er mange som blir provoserte av det her. Om vi som ikke har norsk pass mister stemmeretten, blir det en kjedelig dag for Longyearbyen, sier hun.