Landbruks- og matminister Sandra Borch (SP) uttalte seg om forslaget i et brev til komiteen, hvor hun ville fraråde Stortinget å gi sin tilslutning til representantforslaget. Hun mener at representantforslaget inneholder forslag som kan få betydelige konsekvenser for økonomi og konkurransekraft i norsk husdyrhold, og at eventuelle slike endringer bør komme som et resultat av grundig utredning der både nytte og kostnad vurderes.
Kan dette i verste fall ikke bare ramme den norske bonden økonomisk, men også nettopp de dyrene man forsøker å hjelpe? For hva hjelper det vel dyrevelferden dersom de etiske produsentene utkonkurreres nettopp fordi de er etiske? Det er en kjent sak at flere og bedre ressurser og livsforhold til dyra, er dyrere. Da kan det for mange friste å kjøpe billigere kjøtt- og dyreprodukter produsert under dårligere krav til dyrevelferd i utlandet. Norsk dyrevelferd er i internasjonal sammenlikning allerede ganske god. Kan det å øke den ytterligere i verste fall ha motsatt effekt?
Thorsvik mener Borch tar feil i kritikken av forslaget, og mener tvert imot at god dyrevelferd vil øke norske bønders konkurransekraft. Hun henviser til at forskning viser at norske forbrukere bryr seg om hvordan dyrene har det og tar hensyn til det når de handler. På denne måten kan både den norske bonden og dyrene komme bedre ut.
– Det var også derfor vi foreslo å utrede dyrevelferdsmerking, slik at forbrukere kan ta informerte og gode valg og at bøndene som driver på en dyrevelferdsmessig god måte får betalt for det, forteller hun.
Hun tror det er mange flere bønder som ønsker å drive på en mer dyrevennlig måte.
-Vi vet det er fullt mulig å kombinere bedre dyrevelferd med lønnsom drift, men da må vi også legge til rette for det gjennom de økonomiske insentivordningene.
Espen Gamlund er professor i filosofi ved Universitetet i Bergen og er opptatt av dyreetikk. Han mener spørsmål om dyrevelferd og industrialisert dyrehold, reiser flere viktige spørsmål.
Skal man velge betydelig bedre dyrevelferd her til lands, og holde sin sti ren, selv hvis resultatet blir dårligere konkurransekraft for norsk husdyrhold?