Selv om heltidsstillinger er normen har arbeidstakere, i henhold til arbeidsmiljøloven, rett til deltidsarbeid under bestemte vilkår. At man av helsemessige grunner ikke kan jobbe heltidtid er ett av dem. Det samme gjelder omsorg for barn under ti år.
Denne rettigheten har Håkon Dyrli bestemt seg for å benytte seg av. Han og kona jobber begge som fastleger i Flekkefjord. I tillegg tar Dyrli også vakter på legevakten. Paret har to barn på to og fire år og nå er en tredje på vei. Med to foreldre i stillinger som tidvis går over 100 prosent har det vært vanskelig å få logistikken til å gå opp.
– Hverdagen er veldig travel. Vi står opp klokka sju om morgenen, uten å ha sovet natten gjennom. Da har vi akkurat tid til å kle på oss og komme oss ut av døra. Barna spiser frokost i barnehagen, og jeg spiser ingenting før lunsj. Etter jobb er det henting, og vi har vært i grenseland for sene så mange ganger at vi til slutt fikk et høflig brev om at vi snart kom til å få en regning i posten for ekstraarbeidet det medførte, forteller han.
– Det er jo også trist at barna har så mye mer tid i barnehagen enn med oss.
Fra oktober går Dyrli ned til 90 prosent stilling. Det betyr to fridager i måneden.
– Jeg skulle gjerne hatt kortere dager slik at jeg får mer tid med barna hver dag, men det er rett og slett ikke gjennomførbart. Det er alltid så mye ekstra som kommer på slutten av dagen at da ville jeg i praksis jobbet fulltid uansett. Hvis det skulle bli noe av fant jeg ut at jeg måtte ta fritiden ut i hele dager, forklarer han.
Dyrli har stort sett opplevd forståelse for at han går ned i stilling. De fleste skjønner at man som snart trebarnsforeldre har mye å henge fingrene i. Ekteparet har heller ikke fått noen reaksjoner på at det er far som skal være mer hjemme.
– Vi har begge hatt reduserte stillinger tidligere. I en periode jobbet vi faktisk i samme stilling, 50 prosent hver, men det syns vi ble litt lite. Nå var det ikke praktisk mulig for henne å gå ned i stilling. Hun kan ikke korte ned pasientlisten, og da blir det i prinsippet samme arbeidsmengde som må gjøres på mindre tid, forklarer han.
Når Dyrli nå går ned i stilling betyr det også en vesentlig reduksjon i lønn. Da begge har god lønn, og familien bor rimelig, er ikke det den største bekymringen. Da er det praktiske hensynet til pasientene vanskeligere.
– Det er ingen som kan ta over oppgavene mine. Pasientene som blir kuttet fra lista mi blir overført til en ubesatt hjemmel. Det betyr at de ikke lengre har en fastlege. Det kjenner jeg på, men det ansvaret ligger hos staten og kommunen. Slik situasjonen er nå må jeg prioritere familien min, sier han.