– Men når man har tatt den skituren tenker man gjerne at man må jobbe litt ekstra utover kvelden, og så ender det med at man sitter lengre enn man egentlig hadde tenkt og egentlig burde, legger hun til.
Det Höper beskriver har også forskerne på STAMI sett.
– Selv om fleksibilitet i utgangspunktet kan være bra, ser man ofte at det kan være problematisk i praksis. De fleste arbeidstakere trenger ikke bare frihet, men også forventningsavklaringer og rammer. I stedet for frihet kan man få en utydelig situasjon der man opplever telepress og har vanskeligheter med å sortere og prioritere oppgaver. Tidligere forskning har for eksempel vist at hjemmekontor øker sannsynligheten for at man får problemer med å balansere krav fra arbeid og privatliv. Dette er noe vi vet ofte går ut over både den fysiske og psykiske helsa, forteller Christensen.
Undersøkelser Akademikerne har gjort blant høyt utdannede viser at mange har erfart, også før pandemien, at teknologien kan gjøre det krevende å balansere jobb og fritid.
– Koronakrisen og mer hjemmekontor har forsterket utviklingen. Våre undersøkelser viser at nesten 60 prosent med hjemmekontor synes det er vanskelig å skille mellom jobb og fritid, og én av fem jobber mer enn før pandemien. Blant høyt utdannede er nettopp stress og lettere psykiske lidelser en viktig grunn til sykefravær, så dette må vi ta på alvor, sier Sollien.
En annen tilsynelatende positiv virkning av hjemmekontor viste seg også i OsloMets undersøkelse. Man skulle kanskje tro at å sloss mot teknologien og alle avbrytelsene man møter i løpet av dagen kaster bort mye tid, men i henhold til undersøkelsen er arbeidstakerne faktisk mer effektive på hjemmekontoret.
Anje Höper har alltid hatt en fullpakket timeplan, men når hun har måttet bevege seg fra A til B har det gitt henne noen naturlige pauser i hverdagen. De falt bort på hjemmekontoret.
– Jeg har sett en interessant entusiasmekurve hos meg selv underveis i pandemien. Til å begynne med tenkte jeg «Kult! Nå får jeg gjort mye mer», men det tok ikke lang tid før det gikk over til «Hjelp! Dette blir alt for anstrengende». Å jobbe sånn går ikke på lang sikt. Man tror man blir mer effektiv, men man blir jo egentlig ikke det.
Selv når det oppleves lystbetont kan ønsket om å være mer effektiv bli destruktivt hvis man ikke passer på.
– På hjemmekontoret kan det være vanskelig å strukturere seg og ta pauser når man har oppgaver man må løse. Er man engasjert i det man driver med kan det hende at man heller ikke merker hvor sliten man er. Jeg skal på ingen måte si at jobbengasjement er negativt, men det er viktig å koble av også. Og restitusjonen vår avhenger ikke bare av den fysiske aktiviteten. Du slapper ikke av hvis du ikke har lagt fra deg jobben psykisk, forklarer Christensen.