Nygård-Hansen mener at eksponentiell vekst innen teknologisektoren tidligere har vært knyttet til et positivt syn på fremtiden. Dette har imidlertid snudd de senere årene.
En mer ustabil verden som følge av naturkrise, klimaendringer og ikke minst ressursknapphet, har satt ideen om eksponentiell vekst på prøve. Krig og konflikt, som i tilfellet Ukraina, og nedbygging av produksjonskapasitet i Kina, som under pandemien, har illustrert sårbarheten i det moderne handelssystemet. Vi kan derfor ikke ta veksten for gitt i årene som kommer.
– I 2016 tenkte de fleste av oss at all teknologiutvikling var til det bedre. Svaret på alle utfordringer er ikke alltid mer teknologi. Det er demokratiet vårt et godt eksempel på. Vi var mange som var helt overbevist om at sosiale medier ville skape et mye sterkere demokrati ved at alle kunne delta med sin stemme. I stedet ser vi at demokratiene skranter, mens regimene styrkes, forteller Nygård-Hansen.
Nygård-Hansen påpeker videre at etiske og moralske hensyn, i tillegg til politiske reguleringer, forsinker eksponentiell utvikling. Facebook sitt gamle slagord «Move fast and break things» la til rette for eksponentiell utvikling. Det la også til rette for uheldige konsekvenser av teknologiutvikling, som i mange tilfeller er irreversible. Da blir en mer lineær utvikling, basert på gjennomtenkte beslutninger og fornuftige reguleringer, en bedre og mer langsiktig løsning. Ikke en revolusjon, men en evolusjon, hvor man i stedet for å «ødelegge ting» underveis, heller tar sikte på å bygge «stein på stein».
– Det verden trenger nå, er et felles etisk og moralsk kompass som kan styre utviklingshastigheten i en bærekraftig retning, konkluderer han.